Ni konca, zdaj še vojna z Brusljem: Janša proti pokvarjeni birokratki

Vedno manj je mogoče prikriti, da se uresničujejo besede novinarja Oliverja Grimma za avstrijski časnik Die Presse, po katerem Janši ni prav mar, tudi če se zameri polovici Evrope. Reakcije po nespoštljivem in pobalinskem obnašanju v drugi javni razpravi Evropskega parlamenta o razmerah v Sloveniji, ki so šokirale javnost, temu pritrjujejo.

Preplačani pridigarji iz Bruslja

V polemiki z evropskim poslancem je, pri čemer je v vednost svoje mnenje poslal tudi Sophie in ‘t Veld, brez »discipline in samokontrole«, ki ju svetuje njegov zaveznik Zdravko Počivalšek, zapisal kar nekaj žaljivih o tem, da Slovenija ničesar ne dolguje Bruslju, kje da delujejo odtujeni »preplačani birokrati« in da, kakopak, funkcionira podobno nedemokratično kot Milošević:

»Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna. Svojo svobodo in demokracijo smo si pred 30 leti izborili sami. Za vladavino prava in svobodo izražanja, za človekove pravice in temeljne svoboščine se nekateri borimo in plačujemo ceno že 35 let. O svobodi in demokraciji nam zato ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blagostanje. Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo. Tega nismo dovolili Miloševiću in tega ne bomo dovolili niti Sophie in ‘t Veld ali Dacianu Cioloşu.«

Janševa dvojezična obravnava Bruslja: obrisi nacionalistično obarvanega sovraštva

»Najdemokratskija zemlja«

Svojo objavo je podvojil v angleškem in slovenskem jeziku. Ironično je ta novokomponirani nacionalistični protievropski diskurz podoben prav miloševićevskim znamenitim parolam tipa »Neće nama Evropa…«, Slovenija pa je očitno predstavljena kot država, od katere bi se v Bruslju morali učiti svobode in demokracije. Kako je že dejal Milošević leta 1999? »Naša zemlja je najdemokratskija zemlja na svetu.«

V zelo podobnem duhu je predsednik vlade včeraj delil še neko tviter uporabnico, po vseh verjetnosti ustvarjeni lažni profil, ki je Sophie in ‘t Veld, njegovo novo tarčo posmeha, napada in žalitev, primerjala z voditeljico bruseljskega vrtca, kjer se igrajo gnilo jajce, neposredno pa je celo označena za pokvarjeno birokratko:

Sophie in ‘t Veld torej vodi nek bruseljski vrtec, kjer se po mili volji igrajo gnilo jajce. Z velikim veseljem, ga podtaknejo tistemu, ki mu ga pokaže, najbolj zagreti nadobudni varovanec. Pa to je sramota. Bravo Janez Janša. Ne se pustiti poniževati neki birokratki, pokvarjeni!

Neka druga Madžarska

Predsednik vlade je povsem pozabil, kaj pomeni »ta Bruselj«, na kar ga je spomnila nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc: Slovenija je polnopravna članica EU, smo prejemniki evropskega proračuna, na zadnjem vrhu EU bomo za prihodnjih sedem let prejeli sredstva v višini 10,5 milijarde evrov, od tega 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Da o evropskih vrednotah, vladavini prava in demokratičnih standardih, vse to so očitno že pozabljeni temelji, niti ne bi govorili.

Die Presse je svoj članek naslovil z nespodobnim naslovom »Slovenski bolnik« in pri tem meril na stanje demokracije v Sloveniji, čeprav je marsikdo pomislil na nekaj drugega, in nato omenil »prepirljivega moža iz Ljubljane«.

O številnih negativnih odzivih in opozorilih v mednarodnem tisku na nevarno politiko Janeza Janše tudi v podkastu

Tovrstno verbalno zaostrovanje odnosov do Bruslja že kaže obrise tistega, česar smo se ves čas bali, višegrajske orientacije Slovenije, celo tik pred predsedovanjem Svetu EU in tudi v času njegovega poteka. Kot sem pred tem že zapisal svoje pričakovanje: skozi Janšo bo namesto naše države predsedovala neka druga ideja, neka druga Madžarska.

Več:

Je Janša včeraj izpeljal skrbno načrtovano provokacijo?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading