Se je Snežič lahko pripravil na hišne preiskave?

Preiskovalci so včeraj na Štajerskem in Primorskem opravili skupaj 28 hišnih preiskav, ki sodijo v okvir obsežne mednarodne kriminalistične preiskave. Po navedbah spletnega Večera in portala Necenzurirano naj bi bili med preiskovanci nekateri člani družine Vuk in podjetnik ter davčni svetovalec Rok Snežič.

Je imel dovolj časa?

Rok Šuligoj je svoje novinarsko poročilo v Dnevniku TV Slovenija in kasneje v ponovitvi Odmevov začel z ekskluzivo:

»Neuradno, a iz zelo zanesljivih virov smo izvedeli, da je bil o današnji kriminalistični preiskavi Rok Snežič obveščen že pred dnevi, kar nakazuje na uhajanje informacij iz policije. Ta informacija mu je namreč omogočila, da je imel dovolj časa, da se je pripravil na hišne preiskave.«

Razkritje je prvovrstno in bi moralo danes postati ena od novic dneva, izziv za novinarsko delo. Pa se bo zgodilo? Presenetljivo niti en medij ne poroča o Šuligojevi trditvi. Po zapisu nekaterih medijev se je Snežič dva dni pred preiskavami umaknil v Bosno, čeprav mu je ta država prepovedala vstop. Na ta način naj bi vanjo vstopil 28. februarja letos na nezakonit način; njegov prehod meje sicer ni bil registriran, so ga pa naslednji dan obravnavali na mejnem prehodu Gradiška, in sicer ob 21.30, nato pa so mu mejni organi dovolili, da zapusti Bosno.

Kako iskreno je pričakovanje Petre Grah Lazar

Vršilka dolžnosti direktorice NPU Petra Grah Lazar, po nekaj poskusih uspešno politično nastavljena figura na čelo preiskovalcev in več kot očitna favoriziranka Janševega kroga, v preteklosti ni skrivala svojega znanstva s Snežičem in ga je tudi potrdila. Priznala je tudi, da pozna člana SDS Gregorja Jezo, obsojenega zaradi milijonskega oškodovanja državnega podjetja Elektrooptika, ista oseba je v Snežičevem osebnem stečaju kupila več njegovih nepremičnin, med drugim stanovanje v Fiesi, ter jih nato prodala njegovemu bratrancu Iztoku Snežiču. Grah Lazar je v preteklosti komentirala tudi poznanstvo med Snežičem in Jezo. Toda včeraj je v svojem nastopu za medije dejala:

»Pričakujemo, da bomo v hišnih preiskavah našli relevantne fizične in elektronske dokumente, aktivno pa sodelujemo tudi s tujimi varnostnimi službami.«

Kako se ta trditev ujame s poročanjem novinarja TV Slovenija, ki razkriva, da je nekdo s policije Snežiča še pravočasno obvestil? Mar ni potem res prav nasprotno od tega, kar je povedala šefica NPU, da namreč bržkone ničesar ne bodo našli? Morda odtekanje informacij ne zahteva resne preiskave in ustreznega medijskega pokritja? Novinarji, encore un effort!

POP TV je lani objavil tudi fotografijo njegovega maseratija, parkirano pred vilo stranke SDS na Trstenjakovi. Kar ne preseneča, saj je Snežič sebe označil za Janševega svetovalca, rad je omenjal tudi njuno znanstvo iz zapora na Dobu, z njegovo sodelavko Dijana Đuđić pa je stekel tudi posojilni posel z vladajočo stranko.

24ur.com z objavo Snežičevega vozila pred stavbo SDS lani

Njegova žena Klavdija je pred leti postala pomembna delničarka projekta Nova24TV. O medijskih tematizacijah okoli Snežiča, tudi etičnih zadregah hkratnega oglaševanja njegovega podjetja in poročanja o njem, praznem moraliziranju novinarjev sem večkrat poročal.

Več:

Janšev svetovalec Snežič predstavlja grožnjo nacionalni varnosti Bosne in Hercegovine

Face TV o Snežičevem pranju denarja, ki je končal v rokah SDS

Snežičev oglas na 24ur.com: o konfliktu med novinarsko in oglaševalsko prakso

Novinarji kot teroristi: o inteligenci, Snežiču in njegovem cimru

POP TV poroča o utajevalcu Roku Snežiču, istočasno pa oglašuje njegove storitve

S praznim moraliziranjem nad utajevalce davkov

Janšev sozapornik v službi resnice: kako utajiti davke

Nova medijska hiša, nova mimikrija

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading