Z mamo jo mahne v kontrolo: bo nepreklicno odstopljeni Hojs zdaj odstopil?

»Hrvaška policija mi ni prepreprečila vstopa na Hrvaško,« je v svojem značilnem dislektičnem slogu zapisal notranji minister Aleš Hojs in v isti sapi obtožil 24ur.com in Svet na Kanalu A, da lažeta. Že videno.

Njegovo sklicevanje na tehnični opis možne izbire na meji, češ da je zato, ker s sabo ni imel testa, imel tudi možnost vstopa in kasnejšega testiranja, s čimer bi tvegal karanteno, ali pa »vrnitve« v Slovenijo, kar preprosto pomeni, da v Hrvaško ne more vstopiti, nesporno gradi na posebni sofistični reinterpretaciji dogajanja.

Sofistično izmikanje krivdi

Ker se je znameniti nepreklicno odstopljeni minister, ki v odnosu do šefa ne zmore osebne integritete niti do te mere, da bi njegov šef v znak minimalnega spoštovanja odprl njegovo kuverto, sedaj znašel sredi resne mednarodne blamaže, pač poskuša reinterpretirati pojem »preprečitve« vstopa v Hrvaško na način, s katerim bi vsaj za silno pokrpal svoj ugled po tistem, ko se mu smeji celotna Slovenija in najbrž tudi sosednja država. Kakor da afera z obiskom družinskega vikenda ni bila dovolj.

Hojsov tvit o lažnivih medijih

Podobno kot pri Počivalšku, ki je na koncu izpeljal vratolomen obrat in se v manj kot 24 urah posul s pepelom glede obiskov gostiln, javnosti opravičil in priznal svojo napako, zdaj pa po tihem upa, da bo nevihta minila in upravičeno računa na večno anemične množične medije, bi soroden manever lahko izpeljal tudi Hojs s svojo mamo. Potem bi v rokah imeli vsaj dve opravičili dveh ministrov in bili zadovoljni z majhno moralno zmago, če smo že pripravljeni ponižno trpeti avtoritarno oblast in upehano novinarstvo.

Postal je firbčen državljan

Huronsko komična so trenutna Hojsova sprenevedanja, da se je na mejo zapeljal takoj po tem, ko je v Kopru slabe volje ugotovil, da s sabo nima testa, ga pa je zanimalo, kako hrvaška policija deluje, pri čemer se je tam znašel kot državljan, ne kot minister. Do Kopra naj bi se namreč pripeljal z namenom po vstopu v sosednjo državo, ker je želela njegova mama na Hrvaškem plačati položnice, tam pa je ugotovil, da s sabo nima testa, zato se je nemudoma prelevil v firbčnega državljana, ki bo zgolj oprezal za hrvaškimi policisti – ob čemer se mu je mimo slovenskih uspelo brez težav prebiti. S to zgodbo ne štima skoraj nič, končno pa tudi ni jasno, ali ga je delovanje policije sosednje države zanimalo v svojstvu državljana ali ministra?

Resnica je drugačna, več kot očitno je, enako kot Počivalšek, tudi notranji minister kršil vladne odloke, saj se na meji s Hrvaško sploh ne bi smel znajti. Kajti če pravi, da je mamo peljal na Hrvaško, ker je tam želela plačati račune, mu tega odlok ne dovoljuje, niti tega trenutno ne dopuščajo hrvaške uredbe v času epidemije.

Odstop že odstopljenega

Tudi možne naštete izjeme slovenskega odloka so le v tem, da je gibanje med občinami možno z namenom vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na nepremičnini, kar pa plačilo položnic ni. Ob tem je Hojs zatrjeval, da se je lahko upravičeno nahajal v koprski občini, ker je tam lastnik parcele – tiste, ki jo je kupil v sumljivih okoliščinah in postal sosed še enega kupca, Borisa Popoviča.

Toda golo lastništvo nepremičnine v koprski občini ne more biti razlog, da se sme gibati po celotni koprski občini in celo v drugi smeri od svoje nepremičnine, sploh ne iz razloga, ki ga je navedel: poskusa vstopa v Hrvaško.

Jasno je, da je minister Hojs kršil kar nekaj predpisov in točk iz odloka, s čimer je ravnal samopašno na podoben način kot Počivalšek, za nameček pa se je tudi blamiral z neznanjem. Toda spet smo, če se pošalimo, pred zagatno težavo: kako naj vendar odstopi že nepreklicno odstopljeni minister?

Politični propagandizem do medijev

Njegov vnovični napad na domače medije, ker da lažejo, najlažje preverimo ob pregledu svežega hrvaškega tiska. Ta v celoti govori o njegovi »zavrnitvi« na meji, »blokadi« in tem, da ga »policija ni pustila« v Hrvaško, kar lahko pomeni, da tudi ti vsi po vrsti lažejo. Hojs je bil še po prevzemu funkcije ministra nekaj časa direktor Nova24TV, zato najbrž zelo dobro ve, kako delujejo »tovarne laži«. Pričakovali bi, da sedaj v skladu z domačo kompromitacijsko maniro obsodi še lažnive množične medije sosednje države.

Sicer pa so slovenski novinarji zdaj res pred veliko dilemo: dve veliki razkritji v nekaj dneh, dva ministra ujeta v kršitvah in lažeh. V normalnih demokracijah sledijo odstopi, ampak k njim ob politični kulturi prispevajo mediji.

Izbor nekaterih naslovov v hrvaških medijih

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading