Retorika ukradenih volitev: Trump ponavlja za Janšo

Zmagovalca ameriških volitev v tem hipu še nimamo, imamo pa staro in zlizano propagandno retoriko o ukradenih volitev. Donald Trump v zadnjih trenutkih letošnjih predsedniških volitev razlaga, da skušajo demokrati ukrasti volitve, napoveduje odhod na vrhovno sodišče, da bi ustavil štetje, Joe Biden pa istočasno poziva k potrpežljivosti in temu, da je potrebno prešteti vsak glas.

In če se podjetje Twitter odločilo za začasno restrikcijo (opozorilo) Trumpove domislice o ukradenih volitvah, se tega ni spomnilo pri Janševih: si parva licet componere magnis. Naj spomnim, Janša je zgodbo o ukradenih volitvah začel ponavljati po letu 2014, ki jih je dejansko izgubil proti stranki Mira Cerarja (SMC), 20. junija tega leta pa je moral kot pravnomočno obsojen v zadevi Patria oditi v zapor na Dobu. Ustavno sodišče je aprila 2015 razveljavilo sodbe in sklenilo zadevo vrniti v ponovno odločanje na Okrajno sodišče v Ljubljani, septembra tega leta pa je zadeva Patria po odločitvi ljubljanskega okrajnega sodišča uradno zastarala.

Kasneje je zaradi škode, ki mu je bila povzročena, Janševa stranka neuspešno zahtevala 886 tisoč evrov odškodnine. Letos avgusta pa je njen prvak, že kot predsednik vlade, znova tvitnil:

»Slovenija iz lastnih izkušenj pozna občutke ob ukradenih volitvah in zato še posebej razume in podpira demokratične zahteve Belorusov.«

Siol o domnevno ukradenih volitvah leta 2014
Sky News o kraji volitev

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading