Krekove lekcije voditeljici Tarče: bi morali v studiih RTV Slovenija nositi maske?

Včerajšnja Tarča, problematična iz več razlogov, tudi zaradi izbire gostov, je navrgla dramatično nevralgično točko trenutnega stanja v razpravi o nošenju maske: popolno nejasnost in razdvojenost. Postalo je jasno, da nihče točno ne ve, ali bi jih v samem studiu RTV Slovenija morali obvezno nositi, tudi v času snemanja oddaj.

Lekcija voditeljici

Direktor NIJZ, dr. Milan Krek, je kot edini v studio prikorakal z njo in med vsem gosti ob voditeljici – med njimi so bili tudi tako imenovani »skeptiki« do covida – z njo tudi vztrajal. Še več, svoj nastop je začel z lekcijami javni radioteleviziji in Eriki Žnidaršič, ker mask ne nosi in pri tem ni zadrževal svoje vzvišenosti. Povedano drugače, po njegovem branju Odloka, in če kdo, bi to res moral vedeti on, bi v studiu vsi morali nositi masko – ne le to, najbrž bi vsi nastopi novinarjev pred kamero, morda vključno z Dnevnikom in Odmevi, morali potekati z njo:

»Prvo bi rekel, da je problem to, kar se vidi v tem studiu. Odlok je popolnoma jasen, da je treba maske nositi v zaprtem prostoru. Če pogledam gor, je strop, so stene okoli in maske nosimo. Vključno z vami.«

Voditeljica brez maske je vidno presenečena obmolknila, maske si sicer, tudi ne gostje, kasneje ni nadela. Krek pa je strogo nadaljeval s »Treba je prebrati zadnji odlok«. Čez nekaj časa, po premorih oddaje zaradi oglasov, je sicer Žnidaršičeva poskrbela za intervencijo in Kreka podučila, da studio ni javni prostor, zaradi česar po njenem zanje ne morejo veljati pravila o nošenju mask. Na tej točki je potem obmolknil direktor NIJZ.

Kaj torej, z masko ali brez?

Katero od obeh ravnanj je pravilno in kako je mogoče, da glede pravil o nošenju mask neskončno tavamo v temi in sploh ne vemo, pri čem smo? Komu slediti, NIJZ ali RTV Slovenija, kjer se mask v studiu ne nosi? In kako naj državljani vedo, kako naj se sami obnašajo, če imajo pred sabo tako shizofrena stališča?

Krekova demonstracija nošenja mask v studiih RTV Slovenija

Veljavni vladni Odlok strogo vzeto ne predvideva, da bi lahko v zaprtem prostoru sploh sneli masko, tudi če je mogoče ohranjati razdaljo, dilema »zaprt« proti »javnemu« prostoru pa nujno ne obstaja, saj je v njem uporabljena dikcija »zaprt javni kraj/prostor«. V prvi točki drugega člena v njem piše tole: »Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza iz prejšnjega člena je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.«

V skladu z zapisanim bi potemtakem v studiih RTV Slovenija res morali nositi maske in ima Krek prav – če je studio res zaprt javni prostor. Zaprt očitno je, kako pa je z javnostjo? Če kdaj, potem od včerajšnje Tarče dalje nujno potrebujemo pojasnilo NIJZ, ali na javnem servisu nenehno kršijo odlok, odveč pa ne bo niti pojasnilo RTV Slovenija, zakaj to počnejo!

Nezakonitih stvari se ne kaže

Še bolj zanimiv moment je nastopil, ko se je Krek vehementno lotil še ene kritike RTV, ker je prenašala dobrodelno prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije – pred dnevi je v polni dvorani slovenskih športnikov sedela tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ampak brez zaščitne maske, podobno kot vsi navzoči.

Na splošno čudenje, zakaj je težava v snemanju tega dogodka, je sledilo bolj eksplicitno pojasnilo direktorja NIJZ:

Ena izmed Krekovih lekcij RTV Slovenija

Njegova razlaga, da je snemanje (in predvajanje) omenjene prireditve sporno, ker je RTV »snemala nekaj, česar ne bi smela snemati« oziroma »Vi veste, če se dela nekaj nezakonito, ne morete tega vsesplošno kazati«, je naletelo na čudenje voditeljice, ki ga je nato ustavila: »Ne vem sploh, o čem govorite, gospod Krek«.

Seveda lahko le ugibamo, ker je ta imel s svojim podukom v mislih: da je morda RTV nehote ustvarjala reklamo za nošenje mask in bi se morala na lastno pest odgovorno odločiti, da prireditve ne snema in kasneje tudi ne predvaja? Še bolj misteriozna je Krekova ideja, da se »nezakonitih stvari ne sme kazati« – na ravni novinarskih principov bi takšno absurdno vodilo res vodilo v popolno cono somraka in med drugim tudi v prepoved tega, da mediji nadzirajo nezakonita dejanja oblasti. Grotesknost, ki smo je pri njem že navajeni.

Več:

Miselna shizofrenija: Milan Krek o koncu epidemije

Krekov pogled na Benetke in tetra plenice

Dr. Krek, ki ne more imeti vsega v glavi

Je potreba, ni potrebe: nove zadrege z razglašanjem začetka epidemije

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading