»Vlada ne želi uničiti RTVS in STA«

Priznajmo, bolj komičnega in obenem srhljivega povzetka kakšne novice na straneh Slovenske tiskovne agencije v časih pričakovanja novih oblastniških vojn z mediji skoraj ni mogoče najti, ob vseh bogatih izkušnjah doslej:

Kulturno ministrstvo: Vlada ne želi uničiti RTVS in STA

Ljubljana, 23. septembra – Aktualna vlada ne želi uničiti Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in Slovenske tiskovne agencije (STA), za to nima niti zakonske možnosti, so v današnjem odgovoru na zahteve več kulturnih organizacij poudarili na ministrstvu za kulturo. Pojasnili so, da v predlogih novel zakona o RTVS in zakona o STA sledijo zgledom v Evropski uniji.

Avtoreferenčna zadrega v naslovu novice bi izstopila še bolj, če ga strnemo takole: »STA: Vlada ne želi uničiti STA«. Pričakovali smo še podobno novico na RTV Slovenija (»RTV Slovenija: Vlada ne želi uničiti RTV Slovenija«), a je tokrat nismo našli.

Tragikomika v poudarku kajpak izvira iz dveh povsem ločenih kontekstov, katerih kombinacija podvoji učinek. Da mora vlada zanikati (izvajati freudovski Verneinung?) svoje namere na tej ravni ubesedovanja, pa še to zaradi svojih dosedanjih čisto stvarnih ravnanj docela neprepričljivo, nesporno šteje za piarovski kiks. Stavki tipa »Ne želimo vas uničiti« so vse kaj drugega kot pomirjujoči in s tem ne dosežejo svojega začetnega cilja.

Od tega povsem drugačen kontekst je poročevalski, proizveden na strani novinarjev in urednikov. Na tej točki STA po svoje ni mogoče veliko zameriti, saj zgolj poroča o dogajanju in v tem primeru pač tudi o tem, da jih vlada ne želi uničiti. Povedano drugače, če bi uporabili prvo osebo, bi se naslov kvečjemu lahko še bolj tragikomično glasil takole: »Vlada nas ne želi uničiti«.

Na nekem drugem mestu sem že razvil svojo tej nasprotno tezo, kaj sledi iz dosedanjih korakov vlade glede RTV Slovenija: bodisi podreditev bodisi uničenje, če prva možnost ne bo uspešna.

O tem sem deloma pisal tudi v prispevku Vlada je videti odločena: finančno bomo uničili RTV Slovenija, ki ga je kasneje povzela tudi spletna Mladina. Na koncu je videti, da je demanti ministrstva res neposrečen in neprepričljiv poskus pomirjanja tistih, ki jim je tovrstno zagotovilo namenjeno: medijskih hiš in obenem širše javnosti.

Naslov mojega besedila, zgoraj tudi na spletni strani Mladine

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading