Knafelj je kriv: kako prozorno diskreditirati in odvleči pozornost

Zdravnik Rihard Knafelj je kriv. Česa že? Da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo ventilatorjev Bellavista 1000. Tako menijo v strankarskih medijih vladajoče SDS, Nova24TV in Demokraciji:

Skorajda ni nikogar, ki ne bi poznal zdravnika Riharda Knaflja, ki so ga snovalci oddaje Tarča tako kot  ‘žvižgača’ Ivana Galeta, povzdignili v nebo za namene diskreditiranja dela vlade v povezavi z nabavo zaščitne opreme. Kljub njihovemu vztrajanju, da naj bi šlo za neodvisnega strokovnjaka, ki je ocenjeval ponudbe za zaščitno opremo in je naročene ventilatorje pri podjetju Geneplanet označil kot neustrezne, je kaj kmalu postalo jasno, da ima povezave s stranko LMŠ. V nadaljevanju je sledilo zaskrbljujoče odkritje portala Siol, da je Knafelj v bistvu navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki so jih označili kot nevarne. Sedaj pa je še celo Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo 46 ventilatorjev Bellavista 1000. 

Knafelj je postal kriv že po nastopu v oddaji Tarča, skupaj z Ivanom Galetom, ker je razrival spornost nakupov zaščitne opreme, zato so mu Janševi mediji hitro očitali favoriziranje nekaterih od 13 primernih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covidom-19. Še bolj so ga z namenom osebne kompromitacije napadli zaradi poprejšnje povezave s stranko LMŠ, kasneje pa so mu očitali še kristjanofobijo.

Tokratni diskreditacijski očitek pa je vendar izjemno prozorna manipulacija. Kajti Knafljeva naloga je bila, da kot eden od treh članov strokovne komisije in ekspert za predihavanje poskrbi za izbor najbolj ustreznih znamk in modelov ventilatorjev, ki jih je kasneje vlada nabavljala. Kar se je po poročanju TV Slovenija razkrilo glede delovanja 46 ventilatorjev Bellavista 1000, pa je le, da so bili izdelani in prodani za kitajski trg, kjer imajo dovoljenje za uporabo, v času epidemije pa so bili v Slovenijo preprodani brez vednosti in sodelovanja proizvajalcev. »Ker ni jasno, kdo je v prodajni verigi sodeloval, obstaja sum, da niso bili ustrezno transportirani, nameščeni in vzdrževani,« so pojasnili proizvajalci za TV Slovenija.

Teh 1,7 milijona evrov težka dobava je s tem ostala brez potrebnih dovoljenj. In kaj ima s tem obtoženi Knafelj? Popolnoma nič! On ni bil tisti, ki je ventilatorje dobavljal. Napad nanj je zgolj priročen slepilni manever, da bi se prikrilo še eno sramoto pri dobavah, ki bi ostala, če korupcija ob nabavi zaščitnih mask ne bi sprožila niza uličnih protestov ob petkih, že skoraj pozabljena.

Tako kot je bila novinarsko spregledana zgodba o 1,7 milijona evrov vredni nabavi brez dovoljenj in iskanju pravega krivca. Če se strankarski mediji ne bi razpisali o Knafljevi odgovornosti, bi bil izkupiček nikakršen. Zato je znova prišlo do zgledne ilustracije fenomena, ki mu pravim kolaborativna politična hegemonizacija medijskega prostora: ko strankarski mediji o nečem pišejo, mainstream mediji pa molčijo, bo v seštevku dominirala le ena, tj. edina medijska prezentacija in »resnica«, tokrat celo zelo slabo prikrita manipulacija, za omenjeni greh bo kot odgovoren obveljal Knafelj, medijska krajina pa se bo v celoti še bolj politično hegemonizirala.

Dnevnikov povzetek novice STA: prepoved uporabe ventilatorjev

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading