Njeni lastni poslanci zahtevajo odstop, toda raje ima podporo premierja

Lepo, da so poslanci DeSUS-a danes zmogli načelno zahtevo, da njihova predsednica odstopi. Doslej so jo preveč branili in današnja anketa Dela, ki je danes stranki namerila zgolj 1,5 odstotka podpore, je bila najbolj zdravilna od vsega. Najbrž edino zdravilo za politično nekulturo, o kateri pišem v Ministričin odstop ali močvirje: stara dilema domače politične kulture.

Stranka DeSUS je pod njenim vodstvom postala stranka afer, kar se v 30-letni zgodovini še ni zgodilo, je potožil poslanec Franc Jurša. In kaj je sledilo nemudoma po tej zahtevi na še eni, tokrat njeni tiskovni konferenci danes? Pivčeva se je odzvala, da je o takšni odločitvi (po odstopu) še preuranjeno govoriti, pri čemer je retorično spretno prenesla poudarek proč od opredelitve do zahteve ali pričakovanja, ki ga zelo odločno gojijo njeni poslanci, in ga nadomestila z vpeljavo možnosti, da bi se o tem odločala.

MMC o prezgodnji odločitvi o odstopu

In ne le to, ministrica je potem bistro zamenjala razpravo o odstopu za temo o prihodnosti stranke, kajti seveda se zdaj močno boji, da ne bo dobro za stranko, če bi kaj takšnega storila:

Še v tem tednu bomo sklicali sestanek vodstva stranke skupaj s poslanci, predvsem zaradi tega, ker se mi zdi, da tukaj ne gre toliko za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Govoriti je treba, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost.

Toda najpomembnejše spoznanje z današnje konference je videti preprosto: njeni lastni poslanci je sicer ne podpirajo in celo zahtevajo njen nepreklicni umik, ampak v zameno nam zagotavlja, da ima podporo predsednika vlade. Kako je že dejala v nedavnem intervjuju za Večer? Da v primeru nezaupnice v lastni stranki ne misli prestopiti v SDS. Vse kaže, da bo skušnjava navzlic zaobljubi velika.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading