Domoljubne težave s simboli: hrvaška in ruska zastava namesto slovenske

Seveda verjamem, da gre načeloma le za navadne zdrse, jih je pa nenavadno veliko: če italijanski Il Piccolo, sploh ne edini, ob ponesrečenem »spravnem« dejanju prikaže poziranje Mattarelle in Pahorja pred hrvaško, ne slovensko zastavo, bi se lahko zamislili.

Tudi v Uradu predsednika republike. Najbrž gre za kiks italijanskih novinarjev in fotografijo starejšega datuma, sicer bi, vsaj upam, o incidentu lahko že kaj prebirali – razen če je naše novinarstvo povsem zavoženo.

Toda kaj bi s tem, vsa vnaprejšnja opozorila, usmerjena v predsednika republike in nedostojnost njegovega obiska bazoviške fojbe, za katero je kasneje priznal, da ve (!), da v njej ni italijanskih žrtev, so bila odveč, vztrajal je pri svojem (Pahorjeva kupčija z bazoviško fojbo: priklon Italiji pod blefom sprave).

Podobno kot je sosedom manj pomembno, katera zastava je slovenska, tudi vladi Republike Slovenije ni težko promovirati lastne države s pomočjo ruske zastave. In potem se spomnimo, da niti madžarskih apetitov glede »Velike Madžarske« ne želi komentirati. Ja, ni se pametno zameriti bratovskemu Orbanu.

Deklarirano je naša oblast sicer domoljubna, nacionalistična in ponosna na svojo domovino, v praksi pa precej indiferentna do lastnih simbolov.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading