Hojsova manipulacija glede neplačevanja RTV prispevka

Na novinarski konferenci je danes notranji minister zanikal, da bi pozival k nezakonitemu neplačevanju RTV-prispevka. Na tej strani sem že nekajkrat plediral k edini logični rešitvi nedopustnih pozivov politikov glede neplačevanja – nič hudega, če sta med njimi predsednik vlade in notranji minister, vrata za povabila v studio bi jim morala biti zaprta tako dolgo, dokler želita z neplačevanjem neskrito škodovati temu najpomembnejšemu in za demokracijo ključnemu mediju v državi.

In če sem se doslej kar nekaj let, kot vselej zaman, trudil naslovnike prepričati, da je ravnanje bojkota politikov utemeljeno in smiselno, ob tem pa bolj kot kdorkoli opozarjal na nevarnost in nesprejemljivost političnih pozivov proti plačevanju RTV prispevka, je danes tovrstno stališče postalo uradna doktrina vlade; rezime mojih apelov je objavljen v prispevku Vlada je videti odločena: finančno bomo uničili RTV Slovenija.

Ne le vlade, tudi stališče njenih podpornikov, kot jim samomorilsko-evfemistično pravijo mainstream mediji, rumenih neonacističnih jopičev, ki se oboroženi s transparenti ob svastikah in nacističnih simbolih zadnje čase močno zanimajo prav za delovanje javne radiotelevizije in na Kolodvorski skandirajo proti njej.

Uničiti želijo RTV hišo

V tej absurdni antidemokratični in avtokratski gesti, ko vlada naše države brutalno poziva k uničenju javnega zavoda, česar ne bo uspela pokončati s svojimi pozivi pa namerava demolirati s spremembami medijskih zakonov, se je znova opogumil notranji minister Aleš Hojs, še nedavno direktor Nova24TV, do katere se bo po nekaterih predlogih glede medijskega sklada kanaliziral davkoplačevalski denar. In v razgretem času na štiri ali pet dni odmerjene javne razprave tudi o Zakonu o RTV Slovenija znova zamahnil in natančno odmeril novi udarec. Jasno, spet s pozivom proti plačevanju:

Ko nas bo dovolj veliko število nehalo plačevati @RTV_Slovenija prispevek bo tega cirkusa okoli”neodvisne in profesionalne”javne ustanove hitro konec.Šele takrat se bo mogoče pogovoriti o tem,kaj uravnoteženost poročanja pomeni.Sicer boste se naprej plačevali piar @strankalevica

Tokrat se je zgodil majhen čudež in novinarji so Hojsa celo povprašali po tem tvitu. Tudi Ministrstvo za kulturo, ki je pristojno za medije, kjer so se glede ministrovega tvita opredelili na bizaren način: da ga ne morejo komentirati, saj da »je bil napisan v prostem času, s strani državljana, ne v okviru njegove funkcionarske službe«.

Ministrov apel k množičnemu neplačevanju prispevka

Ne obstaja nič takšnega kot delitev na prostočasne in službene izjave ministra, kajti poziv k nezakonitemu ravnanju je od tega neodvisen, podobno kot tudi ne obstaja kakšna razlika v izjavah v svojstvu državljana in političnega funkcionarja. Sploh ne zato, ker ima minister le en tviter račun in ker na njem komentira tudi vsa svoja dejanja v funkciji ministra. Če bi obstajala tovrstna »umetna« delitev na državljana in ministra, pa ta njegovih ravnanj ne bi ublažila na noben način, niti jih ne bi naredila za manj nezakonita.

Minister se brani, da ne počne nič nezakonitega

Ko je Hojs danes na novinarski konferenci zanikal očitke, da bi z omenjenim tvitom pozival k čemurkoli nezakonitemu, se je skliceval na to, da celo plačuje RTV-prispevek, a le za radijski del. Ob tem pa se branil, da je obrazec za opustitev plačevanja RTV-prispevka objavljen javno, zaradi česar je, pozor, neplačevanje prispevka »legalno, zakonito in predvideno«. In ker je, posledično njegovo početje javnega pozivanja proti plačevanju ostaja skladno z zakonodajo.

Njegova manipulacija je vrhunska, a zato nič manj manipulacija. Zakon res predvideva odjavo RTV sprejemnika za največ 36 mesecev. Toda ker je naročnina vezana na električni priključek, v odjavnem formularju jasno piše, da je odjava možna le za tiste državljane, ki nimajo RTV sprejemnika – to možnost morate celo obkrožiti.

Notranji minister kot najvišji varuh zakonitosti pa se zdaj mora pretvarjati, da je ta element nepomemben – njegovi apeli k neplačevanju pač najbrž niso pozivi državljankam in državljanom, da se svojih televizijskih sprejemnikov znebijo. Še več, ker je celo na novinarski konferenci sam uporabljal tablico, je s tem znova kršil zakon, kajti prispevek morajo plačevati lastniki vseh elektronskih naprav, ki omogočajo oglede televizijskih programov. Če naj bo njegov apel zakonit, potem bi se morali naslovniki znebiti vseh televizij, računalnikov, mobilnikov, tablic in še česa. Mimogrede, v tem primeru bo tudi vladna akcija s sledilnikom za covid-19 verjetno splavala po vodi!

Morda tudi plačniki prispevka ne želijo gledati Hojsa

Zdaj čakamo, da se minister opogumi in korigira svojo akcijo in jo naredi za povsem zakonito, čeprav za takšno ne bo mogel razglasiti današnje flagrantne uporabe tablice, s katero se je ujel v past. Nekako takole:

Spoštovane državljanke in državljani, kot navaden državljan, nikakor kot minister, vas pozivam, da ne plačujete RTV prispevka in se pošteno znebite vseh elektronskih naprav, ki jih imate doma: televizije, računalnikov, mobilnikov, tablic.

Ko je junija 2016 – in vmes je 36 mesečni rok potekel – javno objavil enega svojega prvih apelov proti plačevanju, je zraven pripisal tudi utemeljitev: »Ne želim gledati programa, ki ga producirate in predvajate.«

Kot rečeno, na RTV Slovenija producirajo tudi veliko programa, posvečenega njemu. Čas bi bil, da se Hojs sam odpove tej minutaži, če se vodstvo RTV nikakor ne zna ali noče odločiti za bojkot.

Hojsova odjava RTV sprejemnika leta 2016

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading