Twitter identitarce blokira, pri nas jih retvita oblast

Twitter je začasno blokiral več računov pripadnikov gibanja identitarcev, ker so kršili njegova pravila; Facebook in Instagram sta to gibanje prepovedala že dolgo nazaj. Gre za račune, povezane s skrajno desnim gibanjem, med drugim računa vodje gibanja Martina Sellnerja iz Avstrije in nemške podružnice gibanja. Blokirali so še račune v Franciji, Italiji, Danski in Veliki Britaniji, poroča Mladina (via STA).

Slovenija je tukaj posebnost, na evropski in svetovni zemljevid se uvršča kot država, ki se požvižga na družbene norme izključevanja podpore terorizmu in nasilnemu ekstremizmu – pri nas sta identitarce redno retvitala tako predsednik vlade Janez Janša (Janševa nova simpatija: Generacija identitete) kot državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič (Skrajna desnica v Sloveniji: nacionalna varnost v času Žana Mahniča), strankarska založba vladajoče stranke jim objavlja knjige in celo manifeste (Jurišni vod v slovenskem parlamentu: le komu mar?), zloglasni Martin Sellner pa se celo zahvaljuje slovenskemu predsedniku vlade za pomoč. Omenjena praksa nikakor ne pritegne dovolj množičnih medijev.

Račun nemškega identitarnega gibanja ima okoli 30.000 sledilcev, Martin Sellner skoraj 40.000, v zadnjem času pa so jih v času protestov pri nas zamenjali rumeni jopiči s številnimi verniki v neonacistične ideje. Zato ne preseneča, da se nad njimi, znova z retviti, znova navdušujejo predsednik Janša, državni sekretar Mahnič in številni drugi iz kroga stranke SDS (Uporabljajo Kanglerjeve rumene jopiče: uspešnost neke mimikrije ob nasedlem novinarstvu, Račji test, Hitlergruß in načini opravičevanja rumene mimikrije neonacistov, STA najprej o rumenih jopičih, potem šele o protestnikih, Neonacizem in kastrirano novinarstvo, Rešimo Vaterland!, Hrvaški Nacional o neonacistih sredi Ljubljane).

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading