Portal Necenzurirano in zlati ključ do uganke o prihodnosti demokracije

Kdor bo znal odgovoriti na spodnje vprašanje, bo imel v rokah zlati ključ do skrinjice, v kateri je načrt razvoja prihodnje demokracije v Sloveniji.

Poskusimo torej z izzivom: od 8. junija 2020 do 23. junija 2020 je preiskovalni portal Necenzurirano objavil 9 člankov, posvečenih najpomembnejši aferi leta 2020 in morda celo od osamosvojitve naprej: nabavi zaščitne medicinske opreme. K temu dodajam še desetega, komentar Primoža Cirmana z naslovom »Janša je vedel«.

V iskanju razloga za molk

Vse lepo in prav, ampak opazimo lahko, da so bila preiskovalna odkritja novinarjev portala nepričakovano blokirana s strani množičnih medijev. V zelo nepredstavljivem obsegu. Glede na težo in pomembnost, pa tudi politično in siceršnjo dinamiko aktualnega protestniškega dogajanja v državi, je takšna blokada nekaj, kar terja prepričljivo pojasnilo: smo morda odkritjem portala Necenzurirano pravkar pripisali preveliko težo in nas vodijo previsoka pričakovanja, smo pri sklepanju preveč subjektivni? Ali pa morda le drži, da je za ignoranco mogoče navesti kakšen bolj natančen, a vendarle povsem upravičljiv razlog?

Članke podpisuje ekipa portala, Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic, nekatere zgolj prva dva od naštetih. Spodaj je seznam njihovih prispevkov s kratkim opisom vsebine, povzetih po podnaslovig. Opazili bomo, da pomembno nadgrajujejo nekatera ključna razkritja o nabavi zaščitne opreme in s tem osmišljajo poprejšnje podatke vse od Galetovih razkritij v oddaji Tarča (Tarča, žvižgači in moč novinarstva), hkrati pa prinašajo novo materialno evidenco o vpletanju vlade v nabavo, neposrednih povezavah s stranko SDS, dodatnem nakupu mask pred iztekom epidemije in kasneje, operaciji reševanja dobaviteljev, katerih oprema ni imela ustreznih certifikatov, skritih vladnih sklepih in obveščanju premierja o poslih, če naštejem nekaj glavnih poudarkov. Poglejmo si seznam člankov:

Počivalškovi med epidemijo delili denar – tudi Geneplanetu

Zakaj je podjetje Geneplanet, ki mu je Zdravko Počivalšek uredil predplačilo za ventilatorje, neuporabne za zdravljenje COVID-19, med epidemijo prejemalo tudi državne subvencije?

Ne le Počivalška, rešujejo skrite igralce v poslih z opremo

Zakaj Zdravko Počivalšek ob interpelaciji zaradi poslov z zaščitno opremo ne bo branil le sebe, ampak tudi poslovna omrežja, povezana s SDS?

Razkrivamo: Počivalšek pred 14 dnevi kupil še 20 milijonov mask

Zakaj je država tik pred iztekom epidemije kupila 20 milijonov mask, ki jih ne more uporabljati zdravstveno osebje?

Z milijoni smo reševali dobavitelje neustreznih mask Razkrivamo več deset milijonov evrov vredno operacijo, s katero je država tik pred koncem epidemije rešila izbrane dobavitelje zaščitne opreme.

Milijonsko oškodovanje proračuna pri zadnjih nakupih mask Objavljamo dokaze: država je z nakupom rekordne količine mask v zadnjih dneh epidemije proračun oškodovala za skoraj devet milijonov evrov.

Tako je država reševala Pečečnikov posel

Vladni dokumenti razkrivajo: Joc Pečečnik je državi dobavil neustrezne maske in ji za prevoz zaračunal preveč. Objavljamo tudi skriti sklep, s katerim ga je reševala Janševa vlada.

Jelka Godec urejala ventilatorje, posel dobil Geneplanet

Novi dokumenti razkrivajo, kako je Janševa vlada v prvih dneh epidemije podjetju Geneplanet tlakovala pot do dobave neustreznih ventilatorjev.

Jelka Godec je o ventilatorjih poročala Janši

Objavljamo elektronsko sporočilo, ki na novo odpira vprašanje politične odgovornosti pri sporni dobavi Geneplanetovih ventilatorjev, neprimernih za zdravljenje bolnikov s COVID-19.

Razkrivamo največjo skrivnost afere maske

Ljubljansko letališče je bilo na vrhuncu epidemije, ko je Sloveniji kronično primanjkovalo zaščitne opreme, očitno center za preprodajo opreme v tujino.

Čuden pripetljaj

Vrnimo se torej z začetnemu ugibanju: zakaj slovenski medijski mainstream, in to največji med njimi, kot so RTV Slovenija, POP TV, Delo, Dnevnik in Večer, povsem molčijo? V navedenem obdobju petnajstih dni sem ob podrobnem iskanju naletel zgolj na manjšo omembo v Večeru in še eno posredno v Delu, kjer je šlo za pojasnilo ministra Počivalška na vprašanje v parlamentu. Skratka: praktično nič.

Znova bom uporabil staro anekdoto. Arthur Conan Doyle v noveli z naslovom »Silver Blaze«, v kateri je izginil zmagoviti tekmovalni konj z istim imenom in je nekdo umoril njegovega lastnika, pribeleži naslednji del pogovora med Sherlockom Holmesom in detektivom Gregoryjem s slavnim dovtipom:

Gregory (detektiv Scotland Yarda): »Obstaja morda še kaj drugega, na kar bi me radi opozorili?««

Holmes: »Na čuden pripetljaj s psom tisto noč.«

Gregory: »Ampak pes je bil tisto noč pri miru.«

Holmes: »No, to je ta čuden pripetljaj.«

Demokracija, kot nam jo pišejo novinarji

Novinarski psi čuvajo pri nas velikokrat ne želijo lajati in biti nadzorniki oblasti. Sam se ne morem spomniti boljše ilustracije povedanega – resnično bi nas moralo skrbeti za njihovo obnašanje ob najbolj nepravem trenutku, ob nadvse aktualni aferi in v hipu, ko njihovo delo večina državljanov najbolj pogreša. Če ni nobenega upravičljivega razloga, da bojkotirajo razkritja portala Necenzurirano, in če velja medijska resnica znamenitega novinarja Billa Moyersa, da sta kvaliteta demokracije in kvaliteta novinarstva globoko prepleteni, potem velja tudi geslo »Povej mi, kakšne novinarje imate, in povem ti, kakšno je stanje demokracije v tvoji državi«.

In zato bo tisti, ki pozna odgovor na začetno vprašanje, lahko uganil tudi prihodnji razvoj demokracije v državi.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading