Odlikovanje za žvižgača, ki ga očitno ne bo

Zgornja grafika, povzeta iz današnjega Siola, lepo ilustrira trenutno zagrizenost predsednika Pahorja, da podeljuje odlikovanja vseh vrst, nazadnje z ogromno zamudo tudi odbojkarski reprezentanci, ki je lanskega septembra (!) iz Pariza prinesla še eno medaljo z evropskih prvenstev. Ta podelitev je sicer nemudoma sledila nekaterim ne preveč prijaznim dejanjem zanj, kot je odstop njegovega posvetovalnega odbora za podnebno politiko (Košarica Pahorju in njegov odziv: okoljevarstveniki označeni za politične aktiviste).

Se je pa domači predsednikov medijski servis v kar dobri meri angažiral, da do javnosti ne pride podatek o približno 2500 podpisniki na čelu z zelo pomembnimi in uglednimi imeni, ki predsedniku republike predlagajo odlikovanje za žvižgača Ivana Galeta. Odlomek iz utemeljitve:

G. Ivan Gale, pravnik, uradnik, vodja splošne službe na Zavodu za blagovne rezerve Republike Slovenije, je razkril sporna ravnanja nosilcev politične moči pri nabavah zaščitne opreme za področje zdravstva, socialnega skrbstva in civilne zaščite v času epidemije covid-19. Žvižgač Ivan Gale ni podlegel številnim pritiskom nosilcev politične moči in je ravnal tako, kot je po pravu in morali prav, kljub zavedanju, da lahko s tem dejanjem ogrozi svojo uradniško kariero. Kot uradnik se je znašel v izredni stiski zaradi surovih, nemoralnih, verjetno celo protipravnih pritiskov najvišjih politikov ter domačijskega mešetarjenja nekaterih politikov in uradnikov pri nabavi zaščitne opreme. Kljub vsem političnim in javnim pritiskom, blatenju in grožnjam je javnosti razkril izjemno hude nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, kjer so nekateri pod krinko domoljubja in pomoči državi poskušali urejati za ta javna sredstva škodljive posle v korist svojih bližnjih ali strankarske klientele. G. Gale je zaradi osebne zvestobe temeljnim pravnim in moralnim vrednotam ter načelu vestnosti in poštenja razkril eno največjih afer na področju sistemske korupcije v samostojni Republiki Sloveniji.

Galetovo javno razkritje je izjemno pošteno, dostojanstveno, častno in državotvorno dejanje, ki ni pripomoglo zgolj k razkritju nečednih in sramotnih poslov pri nabavi zaščitne opreme v času njenega hudega pomanjkanja, temveč predstavlja tudi zgled vsem sodržavljankam in sodržavljanom ter spodbudo za krepitev državljanskega poguma. Galetovemu zgledu so sledili še drugi posamezniki, ki so razkrili dodatne nepravilnosti, med njimi dr. Rihard Knafelj ob nabavi funkcionalno nepopolnih medicinskih ventilatorjev. Taka dejanja imajo za posledico dvig moralnih standardov v Sloveniji.

Podpisani/-a glede na navedeno menim, da si Ivan Gale nedvomno zasluži odlikovanje na najvišji državni ravni, zato predlagam, da mu Predsednik republike podeli najmanj Medaljo za častno dejanje na civilnem področju. Menim, da so za to izpolnjeni vsi pogoji. Če Predsednik republike meni, da gre g. Galetu kakšno drugo odlikovanje, predlagam, da mu ga podeli po svoji presoji. Prepričan/-a sem, da bo predsednik države s svojo odločitvijo za odlikovanje g. Ivana Galeta poslal pomembno sporočilo vsem prebivalcem Slovenije o poštenju, spoštovanju predpisov, opozarjanju na pomanjkljivosti in ravnanju v javno korist kot temeljnih vrednotah naše družbe in države. Ker menim, da bo podelitev odlikovanja g. Ivanu Galetu predstavljala zelo pomembno sporočilo vsem prebivalcem Slovenije v sedanjih kriznih razmerah, vas vljudno prosim, da o predlogu odločite čimprej.

Po mesecu in pol medijske blokade po izboru urednikov najpomembnejših medijev v državi in neodziva iz Urada predsednika republike bi se dalo sklepati, da tega odlikovanja ne bo. Počasi bo zato tudi čas za presojo, kaj nam Pahor s tem nedejanjem sporoča glede nepodpore žvižgaštvu, boja proti korupciji in končno tudi njegovih tihih političnih opredeljevanj na mestu, kjer bi si tega najmanj želeli.

Peticijo je še vedno mogoče podpisati na tem naslovu: Ivan Gale si zasluži državno odlikovanje.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading