Orbánov zgled za Slovenijo: z družinsko politiko nad priseljence

Zgodovinar dr. Vanja Kočevar, sicer prepričan, da ima zahodna civilizacija, oprta tudi na krščanstvo, možnost preporoda, je na portalu Domovina objavil prispevek pod naslovom »Babyboom na Madžarskem:  Orbán dokazuje, da ‘nadomestitveno priseljevanje’ ni edina pot«.

Po njegovem je glavni aksiom trenutne madžarske politike spodbujanje rodnosti lastnega prebivalstva in preprečevanje izseljevanja mladih Madžarov, čemur madžarska vlada po Orbánovih zagotovilih daje prednost pred reševanjem demografskih težav s priseljevanjem in integracijo.  Avtor potem navaja madžarsko ministrico za družino Katalin Novák v intervjuju za Breitbart London, kjer je med drugim povedala: 

»… število porok je doseglo najvišjo raven v zadnjih štiridesetih letih, število rojstev je najvišje v zadnjem dvajsetletju, medtem ko število ločitev v zadnjih šestih letih še ni bilo tako nizko kot lani.” Opazno pa naj bi se je znižalo tudi število splavov.«

Uredniki portala so v končnem komentarju na Kočevarjev prispevek ugotovili, da je lahko Orbánova politika zgled tudi za Slovenijo, ki se ga splača posnemati:

Zgled tudi za Slovenijo

Uspehi Orbánove družinam prijazne demografske politike po slabem desetletju torej kažejo prve večje uspehe. Medtem ko se države zahodne Evrope, ki so več desetletji vodile politiko množičnega priseljevanja, soočajo z velikimi težavami, ki jih s seboj prinaša razpad družbene kohezije, primer Madžarske kaže, da program ZN Replacement Migration ni edina možna rešitev demografskih težav.

Ne glede na to, da politike madžarskega premierja Viktorja Orbána ne gre nekritično posnemati v vseh njenih aspektih, kot tudi ne gre iz vida spustiti njegovih investicij v slovensko Prekmurje, je njegova družinska politika gotovo zgodba o uspehu, ki jo velja implementirati tudi v Sloveniji.

Ideje, ki jih pod sloganom Za otroke gre že poznamo predvsem v krogih okoli Aleša Primca, Angelce Likovič in Metke Zevnik (Združena desnica in njen »Za družino gre«. Očitno Janševo).

Portal Domovina sicer vodijo katoliško usmerjeni uredniki in kolumnisti (Rok Čakš, Martin Nahtigal, Marko Balažic), ki med drugim redno nastopajo v programih RTV Slovenija, še zlasti v Studiu City.

Besedilo in sponzorska prošnja
Marjan Podobnik in Franci Donko z apelom vladi

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading