Pahorjev pogled na Dan upora proti okupatorju, razložen za telebane

Državljanke in državljani se ob današnjem dnevu upora proti okupatorju pripravili sprašujejo, zakaj nam naša oblast ne nameni nobene besede ali nagovora. Zakaj se sramuje tega državnega praznika?

Ob predsedniku vlade nima smisla izgubljati besed, tukaj pa je kratko pojasnilo in stališče, kakšen odnos goji do praznika sicer nekoč najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in predsednik stranke, ki je nasledila komunistično partijo, torej Borut Pahor.

Na ta dan običajno predsednik odpira vrata svoje palače in poskrbi za nagovor.

V nagovoru običajno ne čestita, ampak le pojasni, da je 27. april »pomemben« in »slaven dan«, ko »se spominjamo domoljubov«, ki so tvegali lastno življenje ter se v drugi svetovni vojni uprli poskusu uničenja slovenskega naroda.

Namreč »Sredi prejšnjega stoletja je bilo slovenskemu narodu namenjeno, da se ga uniči ali podjarmi«, toda »uporni ljudje so vzeli nase tveganje za lastno življenje, da so se temu zoperstavili«.

Ti domoljubi si sicer zaslužijo spoštovanje in občudovanje, in to ne glede na to, kaj predstavlja narodnoosvobodilni boj (NOB). Namreč slednji je prinesel čas, ko se je potem boj za oblast pomešal z osvobodilnim bojem, NOB sta zlorabili partija in komunisti, kar je treba odločno zavrniti, vse skupaj pa je rezultiralo v tem, da je »Slovenec dvignil roko nad brata Slovenca«. Zato še danes poskušamo zaceliti rane.

Pahorjevo vztrajajoče sporočilo ob nekdanjem Dnevu osvobodilne fronte (Dan OF) je, skratka, vedno preprosto: nekoč so bili hrabri ljudje, toda danes, tričetrt stoletja po koncu druge svetovne vojne, smo odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne. In to je misel, ki jo množični mediji potem reciklirajo.

Dan upora proti okupatorju je za predsednika republike način, kako dati prav partizanom in domobrancem, bratu in bratu, upornikom proti okupatorjem in njegovim sodelavcem. Je dan, ko daje prav tistim, ki so se uprli in tistim, ki so se uprli upornikom, torej tistim, ki slavijo ta praznik in tistim, ki ga prezirajo, zato ob njem poziva k enotnosti in izogibanju sovraštvu med Slovenci.

Ker se rad ponavlja, bomo danes ob 11.00 lahko preverili, v kakšni meri se bo novo sporočilo razlikovalo od vsega, kar je predsednik povedal v preteklosti in je napisano zgoraj.

Več:

Brat bratu, Pahor Pahorju: kako predsednik kopira samega sebe

Duhovna renesansa Slovencev in izvoz sprave v Srebrenico

Koliko je vredna predsednikova plemenitost ob bratomorni moriji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading