Predsednikova domišljija: kako patentirati koronaselfie

Pahor je v abstinenčni stiski, sredi koronakrize in nenadoma fizično odrezan od ljudstva, odkril čarobno formulo za ohranjanje dobrodejnih učinkov svojega populističnega flirtanja: megafonski nagovori v vlogi nekakšnega buditelja dobre volje in upanja mu omogočajo distančno komunikacijo, brez katere bi sicer težko ohranjal zaželeno kondicijo medijske in politične pozornosti. O vsem tem pišem v Megafonski flirt in ljudstvo na balkonu.

Ampak zadrega je zdaj tale: biti z ljudmi, flirtati z otroki, damami, starostniki, ženicami, ljudmi iz ulice je z megafonom v rokah nekako še mogoče, čeprav z varne razdalje, prodajati sladoled, zlagati tampone in frizirati malo manj.

In za to ves čas gre, Pahor je zaradi dajanja prednosti osebni všečnosti, ne državniški drži, iskanja pozornosti ljudstva, ne politične modrosti, že dolgo nazaj opustil komentiranje političnega dogajanja, sploh okoli vlade in parlamenta –  takšno gesto je celo napovedal. Že res, da včasih pozabi na svoje apolitično načelo, še bistveno bolje pa bi bilo, da bi ga opustil. Zakaj?

Ker od politika pač pričakujemo politično odgovorno delovanj, da izrazi svoje mnenje ob ustvarjanju izrednih razmer v državi in ne, da ga zamolči. Pričakujemo, da je kritičen do problematičnih ukrepov oblasti, ne da ji asistira. Da obsodi poskuse suspenza parlamenta, ne da jih spregleda, da ga zanima, kaj se dogaja z zlorabo vojske, ki ji celo poveljuje, in ne da raje zabava državljane s fotografijami svojih frizur iz mladosti in seznami žensk, v katere je bil zaljubljen. Predsednik republike ima dejansko resno smolo: če kaj, je kritični trenutek sredi epidemije obelodanil, kako obupno mizeren postaja njegov flirtajoči populizem in da bo, ob vsej iznajdljivosti, z njim lahko v prihodnje prepričal vedno manj ljudi.

Toda kaj bi o tem, do takrat je še daleč. Ljubiteljica selfijev je dala ljudstvu novo idejo. Morda pa ni nujno potreben megafon, morda lovljenje trenutkov večnosti s kraljem instagrama ni možno skozi balkonske fotografije tipčka z megafonom na dvorišču. Z nekaj iznajdljivosti, kot pravi predsednik, bi morda šlo tudi z distančnim selfijem na varni razdalji vsaj metra in pol.

Če tole ne postane mednarodni izvorni artikel, nekakšen presidential 1.5 m selfie, bo virusna kriza v Sloveniji povsem zaman.

One thought on “Predsednikova domišljija: kako patentirati koronaselfie

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading