Razkriti svet in Delov boljši jutri

»Delo, vse najboljše za 60 let!« S tem naslovom so pri Slovenskih novicah prijateljsko pozdravili svojo sestrsko Delo. Časopis, ki letos maja praznuje 60 let svojega izhajanja.

Odkar ga je kupil Stojan Petrič, seveda jih je počastil z uvodnim govorom, sami pa so se mu oddolžili z objavo njegovih fotografij, Delo že dolgo ni več to, kar bi moralo biti ali tudi je bilo: osrednji slovenski dnevnik. Naklada pada, uredniške odločitve so včasih nenavadne, kadrovske tudi, sledila so številna odpuščanja novinarjev in drugih sodelavcev, velikih novinarskih zgodb ni. Vse to sem komentiral v nizu zapisov, katerih krajši izbor objavljam spodaj.

sn obletnica dela petrič
Iz članka v Slovenskih novicah: Stojan Petrič na slovesnosti

Vodilni se sicer nenehno trudijo z nekakšno damage control, nadziranjem povzročene škode v javnosti, ki občasno sliši za resnico. In imajo vedno znova nesrečno roko pri svojem reklamiranju, o čemer več v 1,2 milijona Delovih bralcev: v čem je manipulacija: kakor da artikla, v katerega ne verjameš niti sam, ne moreš dovolj prepričljivo in dostojanstveno zagovarjati.

No, tudi zadnja reklama je en velik fail. Od patetičnega, sicer benignega celostranskega oglasa »Pomagajte pri soustvarjanju boljšega jutri in podprite neodvisno novinarstvo. Za velikimi zgodbami stojijo ljudje«, s katerim malce obupano apelirajo na kupce in naročnike, pa do uličnih plakatov, še najbolj indikativnih za Delovo dezorientacijo in dobesedno »filozofijo« nove usmeritve časopisa.

Na enem izmed njih nam grafična podoba pokaže dve fotografiji: na levi žensko v modri burki, na desni lepotico v seksi kopalkah, pod njima pa napis »SVET NI SAMO ZAKRIT ALI RAZKRIT«. Še nižje je dopisano »Vedeti več pomeni moč«, kar je verzija znamenitega reka angleškega filozofa Francisa Bacona scientia est potentia ali »Znanje je moč«; moto najdemo tudi v Hobbesovem Leviathanu iz leta 1668, njegov avtor je bil nekaj časa Baconov osebni tajnik. Pod tema dvema osrednjima mislima je zapisano še »DELO 60 LET«.

delo reklama 60 let
Ulični oglas, kot ga je objavil Anže Boštic na Facebooku

Reklamni ulični plakat nesporno stavi na učinek provokacije in značilno stopa čisto po meji dobrega in sprejemljivega okusa, v čemer je popolnoma drugačen od decentnosti citiranega oglasa v časopisu. Ne verjamem, da krši katero od sicer ohlapnih določil Slovenskega oglaševalskega kodeksa, a je brž prepoznaven v svoji uporabi lascivnosti: burko asociativno poveže z »zakritim svetom«, atraktivno dekle v kopalkah z »odkritim svetom«, sam pa se želi, v tem je poanta, distancirati od obeh »skrajnosti«, s čimer namiguje, da časopis Delo zanima bolj tisto, kar je med obema.

Najbrž tega ne misli čisto dobesedno: tudi Delo je pisalo o fenomenu burk, o ženski modi piše ves čas v svojih prilogah, končno pa je že kaj objavilo tudi o uporabi seksa v oglaševanju. Kajpak nam pričujoči oglas ne sporoča le tega, kar nam izrecno kaže, zvito se je umaknil v mimikretičnost: burka in kopalke so zgolj izgovor za deklarativno distanciranje ravno z namenom, da sta lahko ženski telesi objektificirano predstavljeni na kontrastni način, ki bo deležen maksimalne vizualne pozornosti.

V tem smislu oglas ni nemoralen ali žaljiv na pričakovano neposreden način, je pa takšen posredno skozi približanje stari »klasiki«. Če navedem kar primer iz istega Dela v članku iz leta 2012, ki spregovori o uporabi ženskih teles v oglaševanju v reklami za pnevmatike, kjer se pojavi skoraj gola ženska z nogami v špagi s sloganom »Prilagodljiva vsaki podlagi«, čemur sledi sugestivni pripis: »Bi kupili pnevmatike Kumho?«

No, Delo je našlo čarobno formulo, kako s pomočjo seksualizacije ženskega telesa opozoriti na »soustvarjanje boljšega jutri« in požeti »podporo neodvisnemu novinarstvu«. Najbrž nam je z njo nehote povedalo več o stanju v časopisni hiši kot vsi predčasni in neprostovoljni odhodi novinarjev iz nje. Sicer pa res velja: vse najboljše in na dolga leta! Ampak ker je še čas novoletnih zaobljub – nekaj bo treba spremeniti, kajne?

Več:

Še en intervju s Petričem, tokrat v Pjongčangu: »Kako vam je všeč?«

Stojan Petrič zgolj išče nove, sveže obraze, on ne odpušča

1,2 milijona Delovih bralcev: v čem je manipulacija

Sindikati, ki blatijo Delo: kako se ubraniti pred slabo medijsko podobo

O Kolektorju pa raje nič

Urednik Dela, davčne oaze in moralna zadrega

Recipročno selektivno novinarstvo: Delo in Dnevnik raje ne o svojih lastnikih

Slovenske novice branijo svojega lastnika

Janševi pribeležili: nova odpuščanja na Delu

Maja Megla in pismo o sodni kalvariji odpuščenih z Dela

O pritiskih na Delu in strahu pred zlorabo

Mikimiška in Jožetovi rožički: kako rešiti Delov kviz?

Kako odtaliti hladilnik: pri Delu stojijo za svojimi besedami

Zatajiti samega sebe: nova odpuščanja na Delu, ki se niso zgodila

Kako in zakaj sporazumno oditi z Dela

Urednik Dela, davčne oaze in moralna zadrega

Delov novi odgovorni urednik in pozitivna kultura odpuščanj

Bog na Delu in novinarska tišina

Zgodovina odpuščanj na Delu se ponavlja

delo nov oglas nova
Oglas v časopisu Delo: soustvarjanje boljšega sveta

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading