Premier, ki menda občuduje Hitlerja

Branko Grims meni, da predsednik vlade težko skriva svojo fascinacijo nad Adolfom Hitlerjem. V oddaji Nove24TV (13.12.2018) je tako izjemno neposredno opisal Marjana Šarca:

 »To je človek, za katerega je znano, da se zgleduje po delih Adolfa Hitlerja. On je službeno delil, po javno zapisanih podatkih, Mein Kampf, svojim zaposlenim, in po drugi strani sebi za zgled postavlja Emmanuela Macrona.«

Ko je lani v Odmevih (25.5.2017) isti poslanec blestel pri Slavku Bobovniku, je primerjal islam z rakom, ki se širi po Evropi. Voditelja je nemudoma opazil in tudi omenil njegove »medicinske diagnoze«. Saj res, kateri politik jih je rad uporabljal, od kod so znane?

Richarch Koenigsberg v svoji odmevni knjigi Hitler’s Ideology: A Study in Psychoanalytic Sociology (New York: The Library of Social Science, 1975) ugotavlja, da analiza Hitlerjevih govorov kaže prav to: zatekanje k medicinskim metaforam. Med drugimi navaja naslednje:

»Jud je bacil tuberkuloze, ki kuži arijsko državo«.

»Jud je strup, ki zastruplja arijski narod«.

»Jud je rak, ki ga je potrebno izrezati iz arijskega naroda«.

Kar je vlivalo poguma nemškemu narodu, ki je bil ponižan in ki je trpel zaradi hiperinflacije, kar sta bili posledici strogih pogojev versajske pogodbe. Judje so postali odgovorni za vse težave. Z njihovo odstranitvijo bo nemški narod spet užival zaslužen ugled.

In ko so Judje na ta način razčlovečeni, kot jih je razčlovečil Hitlerjev učinkovit propagandni stroj, pobijanje njih ne samo, da ni več nemoralno, ampak postane celo nekakšen moralni imperativ. Antisemitizma pri nas niti ne rabimo. Nadomestil ga je begunec kot novodobni Jud. O čigavi fascinaciji govorimo?

grims nova hitler
Grims in njegov nastop na strankarski TV

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading