Jože proti Ahmadu ali umazana ksenofobna retorika

Ne le Zmago Jelinčič, ne samo Janez Janša, tudi stranka SLS se je podala, seveda nismo tega opazili prvič, na pot umazane ksenofobne retorike proti beguncem. Oziroma, ker jih v teh Sloveniji skoraj ni, proti Ahmadu. Temu emblemu begunstva, nehote v očeh politikov privilegiranemu beguncu, ki ima to smolo, da se je znašel na nepravem kraju v nepravi državi in postal pravcati simbol slovenskega sovraštva.

Nič novega in kako ne bi pričakovali, če je to zmagovita formula za politično preživetje in nastop na volitvah.

SLS-ov jumbo plakat me je spomnil na nacionalistično obarvano akcijo trgovine Tuš, ki se rada diči s slovenskimi izdelki in nacionalno pripadnostjo. Tam je v nedostojni reklami nastopal Janez, tisti umazani Drugi je nosil ime Juan ali Xin Chao, o čemer sem že podrobneje pisal.

Tuš Janez Huan
Jumbo plakat trgovine Tuš: naš je Janez, na drugi strani sta Juan in Xin Chao

No, pri SLS ne bi zgolj Kolpe opremljali z napisi, da so v reki krokodili in s tem strašili nesrečnikov, kot je javno predlagal njihov član, pač pa igrajo na res cenen fear-mongering, na žogo dihotomije med klenim trpečim slovenstvom, na karti države reprezentiranim v Jožetu, ki prejema 500 evrov dohodkov, in menda našo primerjalno preveliko finančno velikodušnostjo do beguncev v višini 1930 evrov. Podatek, ki je bil že ničkolikokrat demantiran. Uboga država, ki se je v celoti spravila na enega begunca – še Victor Orban se tu zdi bistveno bolj moralen.

SLS begunci Ahmad
Plakat SLS: Ahmad proti Jožetu

Seveda, krokodilov si v Kolpo ne bi upali naseliti, ker se v njej Janezi in Jožeti radi pridno namakajo v poletni vročini. En izziv več za vse brezčutneže poleti, saj utegne, kar je žalostno dejstvo, po reki znova priplavati kakšno truplo in vznemiriti duševni mir tistih, ki so že dolgo nazaj pozabili na človečnost. V polnem nasprotju z reakcijo na truplo triletnega sirskega dečka Alana Kurdija, ki ga je naplavilo pri Bodrumu v Turčiji,  fotografija z njim pa je nato ganila mnoge po svetu.

Napak je zamahniti z roko in reči, da opisana cenena politična propaganda pač ne deluje, da je neproduktivna ali celo kontraproduktivna. Da smo intelektualni superiorni in se nas pritlehnost ne dotakne. Vsi podatki kažejo, da Jožeta na tak način ni težko napolniti z gnevom in sovraštvom. Kot tudi ne, da bo iz čiste hvaležne ljubezni nosilca sovraštva tudi volil.

Več:

Tuš in njegovi oglaševalski Janezi

Pesniški surplus:

Jana Kolarič

JOŽE PROTI AHMADU, sonet

Postav’la stranka jumbo je plakat
v krajíno krasno, med kozolce, hiše.
Ogromne črke. Z njimi glasno piše,
da naša Kura ni samo Ahmád,

ob njem še druga kurja je perjad:
begunski čist’ podobne obravnave,
kopéli v Kolpi si želí ta prave.
Dobite, če bo dober rezultat!

Svarijo v eselesu, budni stranki:
rit dvignejo naj Jože, Polde, Lojze,
pokažejo, da tukaj vlada gojzer,

in ne morda zakrivljeni opanki!
Počakajte na druge še ukrepe:
za v Kolpo rab’mo krokodile lepe!

 

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading