Za nacionalko in Ciper kliči Ivana Simiča

Panamski dokumenti so dobili svoje nadaljevanje v Rajskih, razkritju mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev in časopisa Delo. In spet so se v njih znašli tudi slovenski lastniki podjetij v davčnih oazah. Da je med njimi tudi Ivan Simič, ni presenečenje. Takole danes poroča Delo:

Tudi nekdanji prvi dacar Slovenije in pozneje še Srbije, Ivan Simič, je zase poiskal rešitev na tem sredozemskem otoku. Naše preiskovanje nas je privedlo do ciprske družbe M.E. Nominees, ki se ukvarja z upravljanjem podjetij v tej skrivnostni davčni jurisdikciji. Zelo je zanimiva, saj ima trenutno v primerjavi z drugimi v svoji dejavnosti razmeroma malo strank, večina pa jih je povezanih s Slovenijo. Ena od njih je Zlatan Kudić, katerega podjetje je pred leti davkariji dolgovalo 24 milijonov evrov.

Simič in Bobovnik
Simič, Jenko in Bobovnik o davčnih utajah

No, Simič je reden gost domače nacionalke, ne le politični komentator požarjevskih medijev. Pred meseci je nastopil v Tarči in pojasnjeval davčne manipulacije dr. Roka Snežiča – no, ob tem se je skliceval na »svojega prijatelja Roka« in končno primer opisal kot edinstven z besedami: »Rok je pač eden sam«. O tem več v posebnem zapisu, ki sem ga takrat priobčil. Leto pred tem je, med drugim, delil strokovne nasvete tudi pri Slavku Bobovniku v Odmevih, kjer je moral komentirati omenjene Panamske dokumente. Takrat, aprila 2016, je pred mrkim moderatorjem pomodroval:

“Večina se odloča za ustanavljanje podjetij s skritim lastnikom, kjer je lastnik formalno domačin – odvetnik, da se skrije lastništvo. Ko se s kom pogovarjam, vedno svetujem odkrito lastništvo, že zaradi davčnih dobičkov in dokazovanja. Prijavi se v davčni register pri finančni upravi in nimaš s tem nikakršnih težav. V tujini ni prepovedano imeti podjetij, ni prepovedano poslovati v tujini, če posluješ v skladu s predpisi,” je poudaril Ivan Simič.

Interes je skriti denar in identiteto, je smisel operacij v davčnih oazah ocenil  Peter Jenko, namestnik generalne direktorice Generalne finančne uprave Fursa, ne da bi čisto slutil, da bo s tem opisal Simičevo situacijo – in ta je moral, kot je to poslušal, zelo natanko vedeti, o čem govori.

Še več, v omenjenem intervjuju je Simič v nadaljevanju celo priznal, da ima podjetje tudi na Cipru – takrat se je skliceval na to, da ga je bil prisiljen tam odpreti zaradi medijskega linča. Seveda je lahkotno pojasnilo ostalo brez ustrezne reakcije.

Danes utemeljeno pričakujemo, da nacionalka nekdanjega generalnega direktorja davčne uprave, v.d. direktorja davčne uprave Republike Srbije, predsednika Nogometne zveze Slovenije in solastnika podjetja za davčno svetovanje znova povabi v studio in ga sooči z novimi razkritji.

To je najmanj, kar dolguje plačnikom javnega servisa.

P.S.

Po prejemu izrazito dolgega pisma mag. Ivana Simiča, v katerem zanika odkritja ti. Rajskih dokumentov in tudi, da bi bil v njih naveden, pretežno pa polemizira z zapisi v časopisu Delo, na osebno prošnjo avtorja spodaj objavljam del, ki zadeva ta blog in zapis na tej strani. Čeprav ta blog v zakonskem smislu ne šteje za medij, sem se za to odločil zaradi privrženosti demokratičnim načelom, v skladu s katerimi velja, da mora v družbi vsakomur biti dana pravica, da se sliši njegovo pojasnilo. Avtor v dopisu napoveduje, da bo celoten odgovor objavljeni v Reviji Denar.

***

Mag. Ivan Simič

ZAVIHEK: MEDIJSKI TEROR

NADNASLOV: MEDIJSKI TEROR KOT SODOBNO OROŽJE

NASLOV: RAJSKA BURLESKA

PODNASLOV: MEDIJSKI TEROR SE VSE BOLJ UVELJAVLJA KOT MODERNA OBLIKA OBVLADOVANJA POSAMEZNIKOV, KI RAZMIŠLJAJO S SVOJO GLAVO

 

Moraliziranje Borisa Vezjaka

Po objavi neresnic časopisa Delo so me nekateri opozorili na zapise Borisa Vezjaka, ki se je zgražal nad mojimi komentarji in priznanji, da imam dve podjetji v tujini. Njega ne zanima, ali ti dve podjetji sploh poslujete oziroma, če poslujeta, kje ustvarjata prihodke, kje  plačujem davke in podobno. Ne, on se zgraža in norčuje iz samega dejstva, da podjetji obstajata. Obstajata pa že devet let. Tako na svoji spletni strani zapiše:

»Panamski dokumenti so dobili svoje nadaljevanje v rajskih, razkritju mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev in časopisa Delo. In spet so se v njih znašli tudi slovenski lastniki podjetij v davčnih oazah. Da je med njimi tudi Ivan Simič, ni presenečenje.

Danes utemeljeno pričakujemo, da nacionalka nekdanjega generalnega direktorja davčne uprave, v. d. direktorja davčne uprave Republike Srbije, predsednika Nogometne zveze Slovenije in solastnika podjetja za davčno svetovanje znova povabi v studio in ga sooči z novimi razkritji.

Očitno je nacionalka ugodila moji včerajšnji prošnji in v svoje Odmeve res povabila slovensko zvezdo davčnih oaz iz rajskih dokumentov, Ivana Simiča

Ne vem, kaj poreče danes, ko je jasno, da me niso našli v rajskih dokumentih in da je šlo za izmišljene navedbe časopisne hiše Delo in njihove novinarke (arheologinje) Anuške Delić. O meni ni odkrito nič novega, kar slovenska javnost ne bi vedela že leta in kar ne bi vedeli slovenska ali srbska davčna uprava. Spoštovani g. Boris Vezjak, malo manj napadalnosti in moraliziranja, saj kolikor vidim, ste dodobra prisesani na slovenski proračun, v katerega jaz vplačujemo visoke davke.

Zanima me, zakaj se tako ne zgražate, ko slovensko podjetje preseli proizvodnjo v drugo državo in slovenske delavce prikrajša za plače, proračun pa za davke in prispevke. Še več, včasih se celo zgodi, da se odprtja take proizvodnje v tujini udeležijo predstavniki slovenske politike.

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading