Nove službe za razdiralce KPK: o lažnih novicah in vlogi ‘namiga’

V teoriji zmot je znan primer tako imenovanega »nabitega vprašanja«. Če nekoga vprašate »Ali si že prenehal tepsti svojo ženo?«, potem ste ga vnaprej okrivili.

Vaš sogovorec, popolnoma ničesar kriv, bo v razpravi nujno zmagal: če odgovorite z DA, tj. da z zatrjevanjem, da ste jo  prenehali, boste posredno priznali, da ste jo pretepali, četudi ste s tem prenehali. Bi radi ustvarili takšen vtis? No, če odgovorite z NE, potem ste krivi po definiciji: jasno, pretepate svojo ženo.

»Nabita vprašanja« so eden izmed elementov tudi domačega novinarskega diskurza: tistega, ki ga res ne bi smeli ceniti. Sam bi jih uvrstil v kategorijo sugestivnih in namigovalnih tehnik pisanja, pri čemer je kontekst medijskega poročanja največkrat samo en: diskreditirati in osramotiti osebo, kolektiv ali dogodek.

Razdiralka KPK na misiji

Vzemimo enega svežih primerov. Po tistem, ko je zaradi molka politike in predsednika republike po dolgih letih opozarjanja na nepravilnosti in končno mobinga z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanja korupcije odstopila Alma Maruška Sedlar, je bila v delu novinarske srenje, ki predsednika KPK očitno podpira, deležna številnih šikan. Med drugim celo, da je del homoseksualnega lobija, ki vlada Sloveniji.

Že zadnji naslov v Reporterju je iz prej pojasnjenega vidika maksimalno poveden:

Razdiralka KPK Alma Maruška Sedlar ima za nagrado že novo službo v Beogradu?

Alma Sedlar Reporter nova služba
Članek v Reporterju: za razdiralce KPK nove službe v Beogradu

Zgodbo želi novinar Igor Kršinar torej poglobiti. Ne samo, da je del novinarjev iz malomarnosti ali razlogov senzacionalizma dogajanje v KPK nenehno opisoval v kategorijah »zdrah«, razdora in konfliktov, s čimer je seveda zavestno izenačeval žrtev in tistega, ki ga je ta označila za storilca, po odstopu je bila bivša namestnica označena za »razdiralko KPK«, predvsem po zaslugi strank SDS in SMC pa je Boris Štefanec še danes čvrsto v sedlu. Namig, ki sledi že iz naslova članka, je potem hitro prepoznaven: vse to je Sedlarjeva počela iz drugih razlogov, zdaj je za svoje razdiranje prejela nagrado. V obliki nove službe v Beogradu:

Nekdanja namestnica predsednika KPK Alma Maruška Sedlar, ki je s 1. oktobrom prekinila delovno razmerje v komisiji, naj bi po naših podatkih dobila novo službo v Beogradu.

Natančneje, ukvarjala naj bi se z evropskimi projekti na Balkanu, iz Beograda pa naj bi se vsak vikend vozila domov v Slovenijo. Kaj konkretno bo počela, nam ni odgovorila, prav tako tudi ni znano, kako je prišla do nove službe.

Novinar za svojo trditev, kot vidimo v zapisu, ne ponuja nobene evidence. Da je prišla do nove službe zaradi »razdiranja KPK«, bi moral podkrepiti z dejstvi, pa se tej zahtevi niti ne približa.

Evidencializem in novinarska zadrega

Pred davnimi leti je angleški filozof in matematik W.K. Clifford postavil togo stališče. Po njegovem je »vsakič in povsod napak verjeti karkoli, kar ni utemeljeno na zadostni evidenci.« Kasneje je Stephen Law takšno stališče označil za evidencializem. Seveda, po tem stališču bi za obstoj škratov, čarovnic, jetija in končno Boga potrebovali evidenco, sicer so naša prepričanja o tem povsem zmotna.

Sam sicer vanj ne verjamem, a nam logiko medijskih »govoric« kar dobro pojasni: če kaj, je ta utemeljena na tem, kar je točno nasprotje evidencializma. V primeru novinarja Reporterja se namreč ni zgodilo nič od tega: ne samo, da ne obstaja zadostna evidenca, niti njenega poskusa navedbe ne bomo zasledili. V hipu, ko smo ugotovili, da od začetnega namiga (innuendo) ni ostalo nič, že sledi novi:

Znano je sicer, da se predsednica srbske vlade Ana Brnabić deklarira kot istospolno usmerjena, Sedlarjeva pa je zelo znana v slovenskih LGBT krogih. Po drugi strani pa ni znano, koliko vpliva na njeno novo službo je imela srbska premierka glede na to, da gre za projekte, ki jih financira EU.

Homoseksualnost kot element namiga

Na mestu, ko smo pričakovali dokazila, da se Alma Sedlar res nahaja v Beogradu, o čemer lahko enako utemeljeno dvomimo, oziroma o tem, da je bila za svoje »razdiralno« delovanje poplačana z novo službo v srbski prestolnici, je vzpostavljena še ena vzročna povezava: pri tej novi službi naj bi Sedlarjevi pomagala kar srbska predsednica vlade. Novi namig v seriji je zdaj tale: ker je Ana Brnabić istospolno usmerjena, Sedlarjeva pa je »zelo znana v slovenskih LGBT krogih«, je takšna pomoč očitno del tega, o čemer je pred tem isti tednik že pisal: solidarnostnega in morda še kakšnega delovanja homoseksualnih lobijev. Tokrat očitno ne več slovenskih, ampak mednarodnih.

Opazimo lahko, da so vsi trije namigi (kraj oziroma lokacija službe, nova služba kot plačilo za razdiranje KPK, delo homoseksualnih lobijev) še vedno nezadostni, da bi pojasnili, zakaj je Sedlarjeva domnevno nagrajena z novo službo za svoje domnevno škodljivo delo v komisiji. In ne samo to, če je želel novinar insinuirati, da je Sedlarjeva istospolno usmerjena, takoj vidimo, da je svoj poseg v osebnostne pravice spretno zamaskiral v frazo »zelo znana v slovenskih LGBT krogih«, kar spet lahko štejemo za formo namiga.

Nova24TV in njen dodatek

Ne samo to, Janšev portal  Nova24TV je serijo novinarske taktike namigov iz Reporterja nato še razširil v obliki povzetka »pravovernega« vira. In spet tradicionalno že v naslovu:

Levica vedno poskrbi za svoje: Alma Maruška Sedlar iz KPK prek srbske premierke Brnabićeve do dobro plačane službe v Beogradu?

Alma Sedlar Nova25 srbka premierka
Nova24TV in njena skrb za slovensko levico

Serija neopredeljenosti je zdaj še začinjena z novim podatkom: ne samo, da je Sedlarjeva v Beogradu, da je tam zaradi homoseksualnih povezav z Ano Brnabić, da dela z evropskimi projekti za nagrado po uspešni destruktivni misiji na KPK, temveč za vsem tem stoji levica. S tem so »prvi v službi resnice« na tri ali štiri ohlapno povezane namige na veliko razočaranje Clifforda dodali še četrtega. In res, če je kdo morda upal, da bo tudi ta namig vsaj malce utemeljen, četudi z lažnimi in manipulativnimi razlagami, se je uštel, kajti v besedilu se avtor naslovne trditve sploh ne trudi razložiti. Namesto tega zgolj obnovi zapis Reporterja:

Pred dnevi smo poročali, da je zdaj že nekdanja namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Alma Maruška Sedlar s 1. oktobrom prekinila delovno razmerje v komisiji. Zdaj pa Reporter poroča, da naj bi že dobila novo službo v Beogradu. Če gre verjeti pisanju omenjenega medija, naj bi se v glavnem srbskem mestu po novem ukvarjala z evropskimi projekti na Balkanu, iz Beograda pa naj bi se vsak konec tedna vozila domov v Slovenijo. Reporter Sedlarjevo, ki je znana v slovenskih LGBT-krogih, povezuje s predsednico srbske vlade Ano Brnabić, ki javno priznava, da je istospolno usmerjena. Sicer Reporter navaja, da ni znano, kakšen vpliv je dejansko imela srbska premierka pri podpisu pogodbe Sedlarjeve v novi službi, saj gre za projekte, ki jih plačuje Evropska unija.

Sklep

O tehnikah diskreditacij in sramotitev na podlagi retoričnih namigov sem na tej strani pogosto pisal. Zgornji primer morda od povprečja odstopa po tem, da nam servira pestrejšo in raznorodnejšo paleto njene rabe in da z neverjetno domišljijo, lastno trenutnim razsežnostim epidemije »fake news«, seže vse tja do srbske predsednice. Sedlarjeva je na socialnih omrežjih zapisano zanikala.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading