Ruplove ladje: pojasnilo glede bizarne obtožbe na moj račun

Nepričakovani odmev na moj današnji zapis je pribeležil bivši novinar in urednik Dela na svojem novem portalu. Peter Jančič misli nič manj kot to, da izvajam nekakšno cenzuro Rupla. Zakaj? Ker je Rupel povedal nekaj več (kaj točno in zakaj je to bistveno?) od tistega, kar so povzeli hrvaški, srbski in drugi mediji, ko so na veliko navajali zgodbo o tem, kako bi Rupel pošiljal bojne ladje na mejo s Hrvaško:

Izpustil pa je Vezjak nadaljevanje, ki je takšno:
„Rupel še trdi, da je bila Janševa vlada, katere del je bil tudi on, med leti 2004 in 2008 sposobna urediti mejne spore s Hrvaško, a jo je ustavila menjava oblasti po aferi Patria, Pahorjev levi trojček pa se je z Jadranko Kosor raje dogovoril za arbitražo. Glede nadaljnjih potez trenutne Cerarjeve vlade pa je črnogled: “Ta vlada je na žalost sestavljena iz amaterjev, ki nimajo izkušenj v politiki, nimajo izkušenj z osamosvojitvijo in zato tudi nimajo nobenih izkušenj s kompleksnimi slovensko-hrvaškimi odnosi!”

Jančič Rupel Vezjak 1
Začetek Jančičevega prispevka o moji malenkosti

Cenzura bi pomenila, da sem zavestno zamolčal kakšen pomemben del teksta iz neiskrenega motiva ali iz razloga, ki ni v prid mojim trditvam. A to ne more biti res, kajti navedel sem točno tiste poudarke, ki so jih povzeli hrvaški in srbski mediji. Predvsem z namenom preverbe tega, kaj točno so povzeli, od kod in na kakšen način. Celo navedel sem, da so njihove besede točne glede na vir, tj. Janšev portal Nova24tv.

Če Jančič deplasirano meni, da sem cenzuriral Ruplovo izjavo, potem so jo tudi omenjeni mediji, ki jih citiram. Kaj točno spreminja morebitni kontekst glede izjav bivšega ministra, je jasno samo avtorju. Namen mi tudi ni jasen: želi morda reči, da si ne upam povzeti Ruplove kritike Cerarja? No, bo treba malo pobrskati po tej strani. Pa ne za dolgo.

Razen tega poanta mojega prispevka ni bila v ničemer drugem kot spraševanju, zakaj slovenski mediji ne poročajo o Ruplu in odmevom njegovih izjav v tujih. Po takšni neverjetni arbitrarnosti obtožbe bi lahko katerega koli novinarja, ki je kdaj izpustil kakšen stavek, kadarkoli zasmehovali s tem, da je izvedel cenzuro.

In to še ni vse. Kot drugo, Jančič me obremenjuje z očitkom, da je moja kritika slovenskih medijev neupravičena zato, ker je Ruplove izjave prenesel najmanj en slovenski medij:

Vezjakova kritika molka slovenskih medijev je nekoliko komična. Že za tiste, ki Vezjakov tekst preberejo do konca. V njem namreč piše, da tisk na Balkanu povzema članek, ki ga je objavil slovenski medij: Nova24tv.

Slovenski javnosti Ruplove izjave, skratka, niso bile niti najmanj prikrite.

Objavljene so še vedno. Tukaj.  Da večina medijev ne povzema, je razlog najbrž preprost: ne želijo reklamirati konkurenčne televizije in Dimitrija Rupla. Ruplove izjave pa cenzurira celo Vezjak sam, ko ta hvali vlado Janeza Janše in kritizira vlado Mira Cerarja. Ta del namreč Vezjak, čeprav se z mednaslovom celo pohvali, da točno povzema izjave, gladko izpusti.

Tudi ta očitek je bizaren: moja kritika ni veljala temu, da slovenski mediji ne povzemajo Janševega portala Nova24tv in da so Ruplove izjave ostale prikrite, temveč čisto nečemu drugemu: zakaj zaenkrat molčijo o številnih zapisih v sosednjih.

Je pa zanimiva Jančičeva preverba, ki jo je danes izvedel kar pri Ruplu samem:

Mediji na Balkanu so povzeli Ruplove izjave, kako bi morala biti vlada Mira Cerarja, ki jo po oceni nekdanjega zunanjega ministra sestavlja kup amaterjev, bolj odločna in v Piranski zaliv poslati tudi kakšno vojaško ladjo in morda kupiti še kakšno. A pri nas, opozarja Vezjak, je vse tiho.

„Kako pa naj država nadzira svojo mejo na morju, če ne s kakšno ladjo“ se je Dimitrij Rupel nasmejal, da gre za pretiravanja, ko sem preverjal, kako ocenjuje odzive na njegovo izjavo in kaj meni o Vezjakovih kritikah medijev.

Iz zapisanega ne izhaja, da bi se Rupel kakorkoli odzval na mojo kritiko medijev. Je pa precej pričakovano, da je pisanje hrvaških in drugih medijev označil za »pretiravanje«.

Če sklenem: Jančičeva naslovna teza, da »Vezjak cenzurira Rupla«, je čisti fake news.

Več:

Ruplove vojaške rešitve za Hrvaško. Naši mediji zaenkrat molčijo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading