Erjavčeve grožnje Hrvatom: kaj so novinarji ministra pozabili vprašati

Smo se česa naučili iz zadnjega diplomatskega kiksa našega zunanjega ministra?

Erjavec je ta teden v oddaji Studio City na TVS med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej odprto, torej če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. Izjava je razburila hrvaške medije, ki so med drugim komentirali, da je bila Erjavčeva izjava »škandalozna in nediplomatska«.

erjavec-arbitraza-spin-mmc
Medijski cirkus po Erjavčevo: zapis na MMC RTV SLO

Hrvaški zunanji minister je okaral našega ministra, češ da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo živčnost. Hkrati sta hrvaška evropska poslanca iz vrst Alde na Evropsko komisijo oziroma komisarko za promet Violeto Bulc že naslovila odprta vprašanja, ker je Erjavec »napovedal ustvarjanje težav za nemške in avstrijske turiste med prečkanjem Slovenije na poti na Hrvaško, kar bi škodilo hrvaškemu turizmu«. Kot sta dodala, »bi grožnje slovenskega ministra ogrozile prost pretok ljudi, blaga in storitev, kar je ena od temeljnih vrednot EU«. Logično vprašanje Bulčevi je zato bilo, kaj bo komisija naredila za preprečitev neprimernega in nesprejemljivega ravnanja med državami članicami glede prostega pretoka.

Čigav medijski cirkus?

Novico STA so povzeli nekateri domači mediji z značilnimi naslovi: »Erjavec: V moji izjavi ni bilo nobene besede o grožnjah ali sabotažah«, »Erjavec: Hrvati očitno potrebujejo močna sporočila«, »Karl Erjavec začuden nad razburjanjem Hrvatov zaradi njegovih izjav« ali »Erjavca čudi hrvaški medijski cirkus, nobenih groženj ni bilo«.

V zapisu z zadnjim naslovom na MMC RTV SLO so zaplet povzeli takole:

»Spomnimo, da je Karel Erjavec ta teden v oddaji Studio City na TV Slovenija med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije skozi Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej ostalo odprto, torej če v Zagrebu ne bodo sprejeli odločitve arbitražnega sodišča.«

Če primerjamo zapis STA in MMC, oba sem citiral, vidimo neznatne in nebistvene razlike v interpretaciji.

Da bi razumeli, zakaj Erjavec govori o medijskem spinu in zanika povzročanje težav, se splača pregledati njegove besede, kakor jih je izrekel v oddaji Studio City:

MŠ: To zna biti zelo zanimivo v tem času pred dopusti, pred množičnim eksodusom Slovencev na hrvaške obale.

KE:Če se bo to dogajalo v tem času, bo sigurno večjo škodo utrpela Hrvaška.

MŠ: Mislite na upokojence? Ubogi upokojenci, saj ne bodo mogli (nerazumljivo)…

KE: Ne, mislim na tiste, ki iz Avstrije in Nemčije prihajajo preko Slovenije na Hrvaško. In če bo to vprašanje še vedno odprto, če ne bo arbitražna odločba implementirana, bodo težave. In povedal sem, da ta stvar se ne bo z lahkoto reševala.

Minister nesporno namiguje na težave in večjo škodo, ki jih bo povzročala Slovenija, če druga stran ne bo spoštovala arbitražne odločbe. O tem res ni posebnega dvoma: Erjavec referira na tiste turiste, ki vstopajo v Hrvaško preko Slovenije, navaja pogoj in opiše, kaj se bo zgodilo (»večja škoda« za Hrvaško, »bodo težave«, povezane s turisti, »se ne bo z lahkoto reševala«).

Težave za begunce, težave za turiste

Povzetka STA in MMC sta torej dovolj natančna. Če minister danes zavrača tovrstno hrvaško razumevanje kot izmišljeno »močno sporočilo« in medijski spin, če pravi, da v studiu ni izrekel niti besedice o blokadi in sabotaži (»Če bi poslušal mojo izjavo v Studio Cityju, ne bi zasledil ne blokade ne sabotaže«), potem smemo državljani pričakovati, da bo točneje povedal, na kaj je meril, če ne na ustvarjanje težav turistom pri prečkanju slovenske meje. Kaj, skratka, še lahko ustreza njegovemu opisu, če hrvaška razlaga ni točna: na tej točki bi v kasnejših poizvedbah novinarji morali vztrajati.

Človek sicer razume, da je slovenska vlada trenutno v formi in rada napoveduje zapiranje meja, denimo proti beguncem, da pa bo z isto kondicijo nadaljevala tudi v primeru turistov, pa se nismo nadejali. Erjavčeva izmuzljivost odpira staro dilemo o vztrajnosti novinarjev in njihovi argumentacijski kompetenci, ko je treba politiko, postavljati trda vprašanja in jih soočati z njihovi napačnimi izjavami. Izplen novinarjev je zaenkrat videti takšen, da jim to ni uspelo, minister se jim je izmuznil, ker jim točno takega vprašanja, vsaj po njegovem odgovoru sodeč, ni uspelo zastaviti.

Smemo upati, da bodo pri naslednji priložnosti ob njem vztrajali, še posebej zato, ker vprašanja tipa »Kaj točno ste imeli v mislih z omenjenimi težavami?« res niso videti posebej kompleksna in težavna? Erjavec je namreč sam izzval potrebo po dodatnem pojasnilu s svojo razlago o tem, da je treba njegovo izjavo pazljiveje poslušati.

Sicer, če se to ne zgodi, nikoli ne bomo vedeli, do kakšne mere naš zunanji minister iritira konflikte med sosednima državama in poslabšuje odnose med njima. Kar je tista sorta informacije, ki bi si jo državljani res zaslužili poznati. So trenutki, ko bi morala naša pričakovanja do novinarjev biti malo višja. Od njihovih vprašanj je malodane odvisna usoda naših prihodnjih odnosov s Hrvati. Ter, nenazadnje, vsaj malo tudi letošnji in prihodnji dopusti.

erjavec-studio
Erjavec v elementu: nastop v Studiu City

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading