“Od blizu”: kako manipulirati z dejstvi

Za pozornega bralca odvečno pojasnilo, za površnega verjetno ne, čeprav morda ne bo haska. Vesna Milek je s svojim urednikom na Facebooku odreagirala na moje pisanje o njeni oddaji »Od blizu«a moje pisanje o njeni oddaji »Od blizu«. Seveda na način, ki je že po sebi ignorantski – prezir je vpisan že v samo maniro odgovarjanja, brez navajanja vira ali imena avtorja, in skozi mimobežni namig o  moji ‘nedejstvenosti’.

Kaj torej z urednikom očita mojemu drugemu zapisu o svoji oddaji? Površnost rokovanja z dejstvi, ki kjer navede dva primera v ilustracijo. Kar naj bi bilo čisto dovolj za diskvalifikacijo celotne kritike.

Prva moja navidezna površnost naj bi bila dolžina oddaje, druga njena pripisana kategorizacija, tj. uvrstitev v informativni program.

Vesna Milek FB Jonas komentar Smolej

Glede prvega sem komentiral:

Kajti kaj je lahko gledalec prvega programa TV Slovenija, premerjeno v minutah, videl ta četrtek (25. avgusta) zvečer? Začel je z Dnevnikom, Slovensko kroniko, nadaljeval s Športom in Vremenom. V skupni dolžini 60 minut. Potem je prišel na vrsto omenjeni dokumentarec o Galileju. Dolžina: 50 minut.

Sledila sta Milekova in Jonas, ki sta nas poskušala zabavati 65 minut. Ja, več kot dnevnik z vsemi dodatki ali producenti avstrijskega dokumentarca. Sledili so Vreme, Odmevi, Šport in Vreme. Skupna dolžina: 50 minut. Ni slabo za začetnico na TV zaslonih, v minutaži je premagala vse. In bravo, Jonas! Razvredilni program je torej nesporno prekosil dokumentarnega in informativnega – morda je ravno v tem zadrega, zakaj si Ljerka Bizilj ne more privoščiti ustrezne uradne kategorizacije oddaje.

Seveda bi moralo biti vsakomur jasno, da sem minutažo povzel po uradnem TV sporedu – in to natančno. Zato je očitek na moj račun manipulativen: znotraj minutaž so za vsak sklop vštete tudi reklame, ki jih spored posebej ne računa. Ker so reklame integralni del tudi pred ali po drugih oddajah, se moja poanta glede proporcionalnost niti malo ne zmanjša: »Od blizu« je odmerjenega primerjalno več časovnega prostora. Skratka, res poceni način lansiranja obrambe.

Podobno manipulativen je tudi naslednji: oddaja naj ne bi nastajala v informativnem programu. Običajen red herring trik se ne izide, tega namreč nisem trdil. Pravim le, da oddajo na TV Slovenijo razvrščajo v informativni program. Namesto v razvedrilnega.

Zelo mi je žal, toda dokaz za to imam shranjen v obliki screenshota:

Od blizu predstavitev oddaje

Smešno, slednjega sem objavil že ob svojem prvem zapisu o oddaji, zato je dvakrat odveč tale vaja v demantiranju – za vse, ki niso slepi ne gluhi, bi moralo veljati načelo Sapienti sat. Če so se uredniki vmes le odločili za drugačno kategorizacijo ali pa je morda navedena napačna, naj postrežejo s popravki predstavitvene strani oddaje. V tem hipu, 3. septembra 2016, še vedno velja, kar sem zapisal.

Moj poglavitni pomislek, če manjše pustim ob strani, zatorej ostaja, da je TV Slovenija močno načela lastno verodostojnost s tem, ko je svoj najboljši programski čas, običajno namenjen informativnim oddajam, pod krinko menda enako legitimnega infotainment pristopa začela polniti z razvedrilnim formatom oddaj, pristopov in vsebin. Dokazi, ki sem jih doslej navedel, se mi zdijo dovolj prepričljivi, zato se jih zaenkrat ne splača širiti.

Več:

Rojevanje novinarske antikritične lepote, podarjene z geni

Od blizu: v postelji z Mirom Cerarjem

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading