Agencijske prioritete: »Važno je imenovati se Pika«

Te dni so bili pri STA ponosni, slavili so visoko obletnico, četrt stoletja svojega obstoja. Povedali so, da je namen agencije »sprotno informiranje tujih medijev in drugih institucij v tujini o dogajanjih v Sloveniji in hkrati razvoj pretoka informacij za potrebe slovenskih medijev.«

Danes pri agenciji zaposlujejo 80 novinarjev in pripravijo, kot so dejali, v povprečju 350 prispevkov na dan. Kar pomeni, mimogrede, nekaj čez 4 na enega.

Nasploh velja: če te ni pri STA, te ni. Po moji amaterski presoji se skoraj 70 odstotkov vseh novic drugih medijev povzame po njih. Če ni zgodbe na STA, je torej v 70 odstotkih verjetnosti ne bo niti drugod.

No, in potem je danes prišla huda dilema: Pika je ime 9900 kravam v Sloveniji, medtem ko nosi ime Šeka le 9600:

Slovenci krave najraje poimenujejo Pika in Šeka

Ljubljana, 5. julija – Krave so za slovensko kmetijstvo zelo pomembne, tako zaradi prireje mesa kot prireje mleka. Kmetje jih pogosto tudi poimenujejo. V Sloveniji krave, rojene v letih od 2000 do 2015, nosijo več kot 19.000 imen, med njimi pa sta najpogostejši Pika in Šeka.

Pika je tako ime več kot 9900 kravam v Sloveniji, več kot 9600 kravam je ime Šeka, na ime Liska pa sliši več kot 6200 krav.

Med imeni, ki jih danes objavlja državni statistični urad, je sicer med drugim najti tudi Muro, Lindo, Bistro, Sočo, Rožo, Bibo, Lučko, Luno, Savo, Zoro, Srno, Brezo, Muco, Bebo, Miško in Jagodo ter številna druga imena.

Centralno podatkovno zbirko Govedo vodi Kmetijski inštitut Slovenije. Vanjo je zajetih blizu 1,2 milijona teh živali, in za približno 600.000 od teh so navedena tudi imena.

Statistični urad je analiziral imena ženskih živali, rojenih od leta 2000 naprej. Te živali imen pogosto ne dobijo takoj ob rojstvu, ampak večkrat tudi kasneje, bodisi ob prvem pripustu bodisi ob telitvi. V tej zbirki se pojavlja kar 37.000 različnih imen.

Ta številka je precej visoka tudi zaradi uporabe kombinacije imena in številke. Tudi če se analizira le imena, ki ne vsebujejo številk, se v zbirki še vedno pojavlja več kot 19.000 različnih imen, ki jih nosi 570.000 krav. Statistiki so podrobneje analizirali kravja imena, ki so se v zbirki pojavila več kot devetkrat.

Človek seveda lahko razume, da imajo pri STA tudi rubriko Zanimivosti, v katero tlačijo material za firbčne bralce – oziroma ga kot servis ponujajo drugim medijem. A tu je moj blag nasvet: ukinite jo. Je nedostojen privesek resnega servisa. Rumenih medijev, ki generirajo kakor zanimivosti po defaultu, imamo že dovolj. In če ne gre drugače, se omejite.

Sploh pa me mine potrpežljivost ob takšnem kravjem infotainmentu, ko pomislim, koliko stotin zapisov sem na STA pogrešal, velikokrat tudi svojih ali takih, pri katerih sem sodeloval. V glavnem so se nanašali na opozorila o etiki, korupciji, medijski svobodi, pritiskih na novinarje, človekovih pravicah, sovražnem govoru ipd.

Toda kaj bi s tem, prosto po Wildu: važno je imenovati se Pika.

STA Pika in Šeka
Izsek iz agencijske vesti

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: