Zakaj so znamke Dela Revij bile prodane za štirikrat nižjo ceno?

Čeprav se nesojeni lastnik Bojan Požar trudi, da bi dokazoval prepoved izdajanja »klonov« Dela Revij, se je zgodilo prav nasprotno: sodišče je še enkrat zavrnilo prepoved njihovega izdajanja.

Delo revije Delo sodišče

Predlog za izdajo začasne odredbe družbi Salomon za prepoved izdajanja izpeljank revij je podal KBM Leasing, Okrožno sodišče v Ljubljani ga je zavrnilo. Pri družbi Salonom so obenem v sporočilu za javnost protestirali tudi proti prodaji blagovnih znamk Dela Revij družbi Večer Revije. Razloge povzema STA:

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v družbi Salomon iz skupine Media24, je sodišče tako kot v prvem odločanju novembra lani glede revij Vklop, ki izhaja po zasnovi revije blagovne znamke Stop, Zvezde (Lady), Dom2 (Pri nas doma), Bodi zdrava (Lepa & zdrava) in Ženska (Naša žena) presodilo, da predlog za izdajo začasne odredbe ni utemeljen. Blagovna znamka Zarja (Jana) ni bila predmet predloga za začasno odredbo.

Po navedbah Salomona gre s tem za ponovno zavrnitev predloga KBM Leasing, da prepove pravico do dela vseh avtorjev in ustvarjalcev teh revij, ki vsak dan skrbijo, da revije redno in neprekinjeno izhajajo. “Državna banka je s takim početjem ogrozila več kot 40 delovnih mest ustvarjalcev revij, kar je povsem nedopustno in sramotno,” so prepričani.

Protestirajo tudi proti uporabi izrazov, kot so nadomestki ali kloni za omenjene revije, saj so po njihovih navedbah avtorsko delo vseh ustvarjalcev. Trdijo tudi, da so revije prodajajo celo bolje kot stare blagovne znamke, 99 odstotkov starih naročnikov pa naj bi se odločilo za naročnino na revijo z novim imenom.

Ostro so se v Salomonu odzvali tudi na odločitev KBM Leasinga, da v okviru likvidacijskega postopka 44 osnovnih blagovnih znamk Dela Revij v že tretjem poskusu prodaje proda hčerinski družbi mariborskega Večera, Večer Revije. Večer je tako pridobil blagovne znamke, kot so Jana, Lady, Obrazi, Stop, Smrklja, Naša žena, Kih, Radar, Eva, Rože in vrt ter znani prireditvi Viktorji in Slovenka leta.

Do junija lani je namreč blagovne znamke Dela Revij od KBM Leasing najemala prav družba Salomon, kjer poudarjajo da so revije v času najemne pogodbe izhajale redno, do zaključka pogodbe pa so banki plačali več kot 3,5 milijona evrov, kar po njihovi oceni pomeni, da so banki enkrat že plačali celotno vrednost blagovnih znamk.

V družbi Salomon so prepričani, da so v prodajnem postopku večkrat ponudili najvišjo ceno za odkup blagovnih znamk, to je 4,3 milijona evrov, a se KBM Leasing vseeno ni odločila za njih. Pri ravnanju banke se po njihovem mnenju pojavlja upravičen sum privilegiranosti določenih kupcev, zato so vse sumljive posle, ki so se dogajali pri prodaji blagovnih znamk, prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije, obvestili pa so tudi nadzornike NKBM, v katere skupine sodi KBM Leasing, Slovenski državni holding in bodočega pretežnega lastnika mariborske banke, ameriški sklad Apollo.

Včeraj sem že pisal o nekaterih zanimivih okoliščinah te prodaje in možnih perturbacijah v delovanju Večera, investicijskih in kadrovskih težavah. Nova izjava pa meče slabo luč na kupčijo z Večerovimi lastniki: kako je mogoče, da se je prodajalec raje odločil za štirikrat manjšo kupnino od te, ki jo je ponujal Salomon? S kakšnim interesnim ozadjem? Glede na ogromne morebitne premike v domači medijski areni, ki jih potencialno ponuja posest vseh blagovnih znamk, intrigantno vprašanje.

Več:

https://vezjak.com/2016/04/12/vecer-revije-o-nekem-druzbenoodgovornem-nakupu/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: