Kangler v Odmevih: bil je neparen dan

Včerajšnjo Tarčo in Odmeve si bomo zapomnili po novih političnih merilih RTV Slovenija. Kot da so načelo uravnoteženja zamenjali s parnimi in neparnimi dnevi: na parne vabijo levico, na neparne pa desničarje. In ja, bil je neparen dan.

Jasmina Jamnik je gostila Milojko Balevski, Dejana Steinbucha, Angelco Likovič (ne ni šlo za resničnostni šov), Ljudmilo Novak, Marka Zidanška in Aleša Hojsa, vmes pa dvakrat pojasnila, da je vabila še Aleša Primca, a ni želel priti v studio. Tema: stanje na desnici. Dobra novica: vsaj ženske in moške kvote so bile uravnotežene.

Tarča Jamnik trenja na desnici

Ne pomnim, kdaj je bila nazadnje izbira gostov, pričakovano sicer teamsko delo Travna, Rebernikove in Biziljeve, stoprocentno politično homogena – vsi omenjeni so zapriseženi desničarji. Voditeljica se vedla pričakovano restriktivno in neprepričljivo hkrati, poskušala je z uvedbo novega bizarnega principa, ki ga še nismo videli: o osebah, ki niso navzoče, se ne govori, ker se ne morejo braniti. Nenavadno, največ minutaže je šlo za razpravo o Janši – seveda je gospod bil odsoten.

Vsebinsko so »Trenja na desnici« postregla s samimi floskulami, predvsem so bila izjemna brezplačna reklama za novo Primčevo stranko. Gostje so se vsi po vrsti trudili, da se ne bi zamerili gospodu Janši, Likovičeva je priznala, da so se »Janšati dogajale krivice«, ampak da ima 25 let dovolj in zato naj prepusti prostor mlajšemu Primcu, ki da je brez nahrbtnika in bolj spravno usmerjen. To je bil najbrž višek odkritosti, vsi ostali so ponavljali mantro o tem, da »živimo v demokraciji, kjer lahko vsak ustanovi svojo stranko«.

Komaj smo si opomogli od Tarče, že so sledili Odmevi s Patrio, vrhovno sodišče je namreč pri presoji zahtev za varstvo zakonitosti razveljavilo sodbo višjega sodišča. Še pred tem pa pričakovani nastop gospoda Franca Kanglerja v studiu, čemu so nekateri mediji dejali »še ena zmaga pravice«: tožilstvo je umaknilo obtožnico zoper Kanglerja v zadevi Ježovita.

Slutil sem, kaj se bo zgodilo, pravzaprav v dani situaciji na javnem servisu niti ni težko, in nekaj ur pred tem napovedal dogajanje na svojem Facebook profilu:

Povabili so me, da za nocojšnje Odmeve povem nekaj misli o Francu Kanglerju in njegovih sodnih primerih zdaj, ko padajo kot po tekočem traku. Rečeno mi je bilo, da bo gost te oddaje prav nekdanji mariborski župan in da je težko najti sobesednike. V tem hipu ne vem, kako bodo izpeljali prispevek o tem in še manj, s katerimi poudarki.

Ko sem pred mesecem komentiral žalitve politikov na račun Jelene Aščić, se je končalo slabo. Prispevka, v katerem nastopava z Matevžem Krivicem, nato ni bilo oziroma so ga, postavljenega v širši in drugačen kontekst, objavili šele deveti dan (!) po dnevu, ko je bil menda zaradi pomanjkanja časa umaknjen. (povezava 1)

Kako bo nocoj? Ker nimam preveč zaupanja v urednike, bi rad na tem prostoru obnovil, kaj sem povedal v kamero in nato primerjal povedano z dejansko objavljenim. Moji najbolj bistveni poudarki v kamero so bili naslednji.

Prvič, že mogoče, da kazenske ovadbe padajo kot po tekočem traku, toda Kangler je zaradi tega nedolžen predvsem DE IURE, ne pa tudi nujno DE FACTO. Delovanje slovenskih tožilcev in sodišč je poseben problem. Slovenska medijska scena med tema dvema modusoma največkrat ne ločuje, kar smo lepo videli pri zadevi Patria: ko je bil Janša oproščen, so ga vsi mediji obravnavali ne le DE IURE, ampak kot DE FACTO nedolžnega. Nekaj podobnega v medijski obravnavi že vidimo v primeru Kangler.

Drugič, s tem ko mediji namenjajo že skoraj ekscesno minutažo Francu Kanglerju z različnimi objavami in povabili, npr. v studio, nehote ali hote pomagajo pri njegovi tako želeni rehabilitaciji. Spodobilo se, da se enakopravno sliši tudi druga plat zgodbe, v tem zadnjem primeru tožilska. (Kako bodo zgodbo ustrezno uravnotežili v nocojšnjih Odmevih, ki slovijo po sledenju temu principu, bomo videli čez dve uri.)

Tretjič, opozoril sem na Kanglerjevo izjemno ambicijo po tem, da bi bil rehabilitiran na vseh področjih, na veliko psihološko investicijo v to smer, zato moramo tudi v tem smislu razumeti, zakaj si izjemno močno želi nazaj na politični parket.

Četrtič, izrecno sem znova opozoril na njegovo intenzivno retoriko iskanja teorij zarot, temnih sil iz ozadja in razglašanja sebe za ultimativno žrtev, s čimer posnema Janšo in njegovo retoriko – politična paranoja je bistvo njunega političnega delovanja. (povezava 2)

Še zlasti me zanima, ali bo nacionalka objavila tiste bolj kritične poante in še zlasti ost, usmerjeno v medije. Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, bi bila kombinacija obojega: poskus medijske rehabilitacije gospoda v kombinaciji s cenzuro tistega, ki na to opozarja.

No, tako slabega mnenja pa nimam o nacionalki niti jaz kot njen stalen kritik…

*

1: http://vezjak.com/2016/01/29/primer…

2: http://vezjak.com/2012/03/18/jaz-va…

Odmevi Kangler Pesek

Kot so me kasneje opozorili na socialnem omrežju kar drugi, se je uresničil najslabši scenarij: ustvarjalci Odmevov se sploh niso trudili v studio povabili kogarkoli drugega, v njih je popolnoma dominiral Kangler s svojo fizično in verbalno vehemenco. Za nameček je voditeljica Rosvita Pesek praktično bila odsotna: kot obnemela je pasivno spremljala izvajanje gotofega župana, ki je hitel razlagati svojo svetovno zaroto, katere žrtev je, utrujati s finesami s sodišč, ki so vse imele znova isti smisel: on kot ultimativna žrtev zarote, ki je dočakala trenutek prave resnice.

Nobenega drugega mnenja, nobenega pravnega konteksta, nobenega drugega gosta v studio, brez mnenja tožilstva. Nismo daleč od tega, česar sem se bal in celo napovedal v kamere, a so me pričakovano cenzurirali: da je Kangler dejansko močnejši zaradi medijev, kot jih imamo in zaradi takih nastopov, kot je bil včerajšnji. Da Kanglerja rehabilitirajo mediji. In ja, za RTV je bil neparen dan. Težava je v tem, da so skoraj vsi takšni.

Ker se je uresničila moja bojazen, da bo od približno pet minut posnetega materiala predvajanih le nekaj sekund mojih izjav, pa še to dokaj netipični in »neškodljivi« poudarki, brez medijske in politične kritike, se mi osebno sicer poraja vprašanje, kakšen smisel ima v bodoče asistirati pri takšnih poskusih političnega propagandizma v korist posameznikov, proti katerim so vodeni številnih kazenski postopki.

Državljani pa imamo točno tisti problem, ki ga je začel Janša, a ga ni vzel resno. Če karikiram: a v tej državi plačujejo položnice le levi ali zgolj desni volivci? Ironija njegove pozicije je namreč bizarna, toda makes sense: bolj kot je RTV prepoznavno desno usmerjena, bolj se prvak SDS spravlja na domnevno leve medijske prostitutke.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading