Strah kot pedagoški izgovor

Iz ust ravnateljice Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju prihajajo neprepričljiva pojasnila, s katerimi želi zaščititi svoj kolektiv učiteljev, ki ne mara mladoletnih prosilcev za azil: »Razumljivo, da smo negotovi.«

Razumljivost česa, negotovost koga? Kar je povedala Mirjam Bizjak, pritrjuje vsem slutnjam o škandaloznem ravnanju velikega dela tamkajšnjega profesorskega zbora, ki je povzdignil glas proti namestitvi mladoletnih beguncev v dijaškem domu. Namesto da bi se ta opravičil za svoja nečastna dejanja, poskušal vsaj zdaj ohraniti svojo integriteto, ga je kot mladoletnega varovanca vzela v bran njihova šefica.

Kranj skrb za varnost dijakov

K sreči je danes predsednik vlade že poskušal posredno odgovoriti na apel 1300 podpisnikov, naslovljen nanj in resorno ministrico – s tem, ko je nestrpno ravnanje vendarle ocenil za nesprejemljivo. Na kaj več še čakamo.

Neprepričljiva reakcija ravnateljice kaže, da to ne bo dovolj. Nerodno zagovarjanje svojega kolektiva izpelje s sklicevanjem na slabo informiranost, kajti »če ni pravočasnih in popolnih informacij, se razrašča strah.« Tudi po njeni šoli.

Dovolj zvito pa Bizjakova svojo obrambo 24 učiteljev obleče v plašč moraliziranja o splošni prestrašenosti, ne da bi posebej izpostavila svoje kolegice in kolege. Menda so vsega krive prešibke informacije:

Smo v aktualnih razmerah migracijskih tokov brez primere vsi bolj ali manj negotovi ali celo prestrašeni, zato ne gre obtoževati ljudi zaradi strahu pred neznanim. Zato je toliko bolj pomembna vloga odločevalcev, da vsem omogočijo pravočasne, popolne in verodostojne informacije in ustrezne varnostne ukrepe, da se strahovi ne razraščajo in da bomo kot družba lahko ustrezno pomagali tistim, ki zdaj potrebujejo našo pomoč.

Skratka, omenjeni profesorji te gimnazije so razumljivo indolentno negotovi, živijo v strahu pred neznanim in so posledično prestrašeni. Tako kot vsi ostali. V bistvu niso ničesar krivi. Želijo biti in ostati čiste žrtve.

No, to je še razlog, zakaj se morata po mojem prepričanju iz omenjenega apela predsednik vlade in ministrica nemudoma odpraviti v Kranj. Ker nekdo brije norca in se spreneveda. Ker si dijaki te šole tako zelo nevednih in prestrašenih učiteljev pač ne zaslužijo.

Ker stavek  »Vse, kar so moji sodelavci izrazili, je skrb in strah za varnost dijakov in potrebo po ustreznih uradnih informacijah ter varnostnih zagotovilih in ukrepih« dokazuje, da osnovnih načel o nedopustnosti diskriminacije in nestrpnosti ne razumejo niti zdaj, ko so bili deležni javne lekcije. Če nečlovečnosti ne omenjam. Kako so še lahko učitelji, če se niso zmožni naučiti niti tega?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading