Teroristi v Ljubljani: televizija in fatamorgana

Dve slovenski televiziji, dva osrednja televizijska dnevnika danes – celo prva novica v njem – a dva novinarska svetova, ujeta v poročilo o domnevnem urjenju džihadistov v bližini Ljubljane leta 2014.

Izjemno hvaležna tema za tabloidne in politično inspirirane domače novinarje, kajti tako dobre priložnosti, da se preizkusijo v žanru medijske paranoje, v dolgočasni deželici ni ravno veliko. Se teroristi vojaško urijo blizu Ljubljane, ali morda tja hodijo zgolj na piknik s svojimi družinami? Razlika je, milo rečeno, velika.

Medtem ko je TV Slovenija ubrala novinarsko raziskavo, ki dokazuje, da se v okolici prestolnice ni odvijalo nič posebnega, le neobvezna družinska druženja, je POP TV odkrivala, da so se tam dobili najpomembnejši islamisti iz Avstrije in Slovenije z neposrednim kontaktom z vodjo Islamske države. In najbrž so se urili, kaj pa drugega. V prisluhih je nekdo bil ujet v razlagi, da je tam na voljo tudi orožje in da lahko streljaš. Končno smo postali tako rekoč teroristična metropola.

Obe televiziji sta poskušali v svojih prispevkih raziskati, koliko resnice je v omembi članka Die Presse, pri čemer so se pri drugi celo odpravili na Dunaj, da se sestanejo z avtorjem. Dve novinarski raziskavi torej s svojimi izsledki na koncu ne bi mogli postreči z bolj diametralno različnimi ugotovitvami. Dober in ilustrativen primerek, ko bi lahko analitično in poglobljeno izmerili, koliko je vredno slovensko novinarstvo in kaj ga dela za tako različnega.

Die Presse teroristi v LJ

Nacionalka se je na svoji spletni strani zadovoljila z pomirjajočim sporočilom v naslovu: » Hasanagić: Igrali smo košarko, nogomet in nekaj pojedli. Ni bilo urjenja.«  Komercialka je ugotavljala alarmantno stanje: »V Dolu pri Ljubljani so se sešli najbolj radikalni džihadisti, povezani z vodjo IS«.

Die Presse teroristi v LJ 24 ur

Medtem ko je TV Slovenija v dolgem prispevku na koncu ugotavljala »rumeni nivo«, kot se je izrazil dopisnik Lojze Kos, spregovorila o »strahu Avstrijcev, ki ga je treba izvoziti in preusmeriti v Slovenijo«, se je POP TV prepustila domišljiji, kako pomembni ljudje iz teroristične celice tega dela Evrope so se sestali pri nas.

Za nacionalko je poročanje Die Presse »ostalo osamljeno«. V izbranih besedah njihovega dopisnika se je zgodila »medijska fatamorgana, ki jo je die Presse izvozila v Slovenijo«, novinarji TV Slovenija pa so pri izbranih strokovnjakih preverili in ugotovili, da ni verjetno, da bi se islamski borci urili v Sloveniji.

Pri POP TV je fatamorgana bila opisana do podrobnosti. Kot da bi bila naloga novinarstva izpolnjevati želje, občutke in strahove ljudi. Če jih je strah, jim je treba dati strah, da bodo zadovoljni:

Kako so avstrijski državljani bosanskega porekla povezani s slovenskimi islamisti?

Danes lahko tako prvič na podlagi poročila avstrijske obveščevalne službe BVT potegnemo najbolj jasno povezavo med vodjo Islamske države Abu Bakarjem Al Baghdadijem in slovenskimi islamisti.

Imamo torej šest avstrijskih državljanov: Mirsad Omerović oz. Abu Tejma je znan borec daeša in človek na vrhu avstrijske teroristične piramide. Je tudi eden glavnih evropskih rekruterjev za daeš in človek, ki skrbi za finance evropskih džihadistov. Bil je sodelavec Bilala Bosnića in član vehabijske skupnosti v Gorni Moači. Povezan je tudi z ugrabitvami  dveh mladih Avstrijk, ki sta izginili v Raki, avstrijski obveščevalci pa so prestregli njegove komunikacije s samooklicanim kalifo, vodjo samooklicane Islamske države.

V Dol pri Ljubljani so poleg članov Dunajske celice prišli še člani graškega islamskega društva Durkan. Gre za Halila Kasimogluja, ki je bil v prvem avtomobilu, Selmana Tajroskega, ki je bil voznik drugega avtomobila, v njem je bil tudi Arif Ademovski, ki se je ujel v prisluhe po telefonu, Suad Račević pa je bil v tretjem avtomobilu. Na srečanje pa je bil vabljen tudi brat Mirsada Omerovića, Selman, očitno prijatelj s člani društva El Iman.

Iz vsega tega je torej očitno, da imajo Avstrijci bistveno bistveno večje težave z radikalci, kot jih imamo Slovenci. Avstrijski obveščevalci so prepričani, da je to povezava med vrhom Islamske države in slovenskimi islamisti. Verjamejo, da so z El Imanom povezani trije Slovenci, ki so odšli na bojišče v Sirijo. Tam so se za skupine, povezane z Al Nusro, bojevali Jure Korelec, ki je v Siriji tudi umrl, Rok Žavbi, ki je povezavo z ekstremisti večkrat zanikal, in Boštjan Skubic, pri katerem so v hišni preiskavi našli ohišje raketometa.

Die Presse Rtv urjenje

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading