Katera stališča o beguncih ne pridejo v medije

Kaj mora storiti civilna družba v javni objavi sredi begunske krize, da vas bodo slovenski množični mediji v celoti obšli?

cenzura vlada

Vzemimo dva primera nedavnih stališč, poslanih medijem. Prvo podpisujeta Časopis za kritiko znanosti in Protirasistična fronta brez meja. Drugo podpisuje Alternativna akademija.

Teme, ki jih odpirata in so vredne polnega zamolčanja, so naslednje:

— obsodba novele zakona o obrambi

— obsodba stališč predsednika vlade glede begunske krize

— potencialna militarizacija Slovenije (pri čemer je možno vojsko angažirati brez posega v Zakon o obrambi)

— obsodba sovražnega govora do beguncev

— poziv tožilstvu, da ga preganja

— poziv predsedniku vlade in predsedniku republike, da obsodita izbruhe sovraštva do beguncev

Vsakdo lahko preveri, ali je trditev pretirana, stric Google je še vedno prijazen informator. Seveda se nam ne ljubi znova ugibati, kaj počne cvetober slovenskega novinarstva – odgovorov je na tej strani dovolj. Stališči sta po-objavljeni spodaj.

Begunci in begunke ne ogrožajo naše varnosti, vojska s policijskimi pooblasti pa še kako

Ostro obsojamo predlog novele zakona o obrambi, s katero bodo dali vojski dodatna pooblastila pri varovanju državne meje. Uporaba vojske za tako imenovano varovanje državne meje v času, ko se na ozemlje Republike Slovenije zatekajo begunci, ki bežijo pred nasiljem, ki mu botruje tudi vloga teiste vojske kot okupacijske sile (številni begunci so iz Afganistana) je sprevržena in skrajno nevarna za obstoj demokracije. Vojska, katere vloga že dolgo ni več varovanje državljanov in državljank pred vojaško invazijo drugih držav, ampak širjenje vpliva in interesov velikih ekonomskih in političnih sil po svetu, zagotovo ni primerna za izvajanje policijskih pooblastil. Niti za izvajanje policijskih pooblastil proti beguncem niti proti državljanom in državljankam ter drugim prebivalcem in prebivalkam RS. Ker je po schengenski zakonodaji kot mejno območje definirana tudi notranjost države, bi uveljavitev novele zakona pomenila, da bodo pripadniki vojske patruljirali in vzpostavljali red na ozemlju celotne države. Sodelovanje pripadnikov profesionalne vojske, ki je vpletena v razne vojaške avanture in okupacije po svetu pri začasnem omejevanju gibanja oseb ter obvladovanju skupin in množic, kar so dejavnosti, ki vključujejo uporabo sile, se lahko hitro sprevrže v nasilje nad begunci in begunkami ter lahko vodi v hude tragedije.

Napovedana novela zakona o obrambi je še en znak, da vlada Mira Cerarja razume begunce, ki se zatekajo v Evropo tudi zaradi politik njegove vlade, kot grožnjo nacionalni varnosti in ne kot ljudi, ki jim je treba pomagati in ponuditi zatočišče, k čemur RS zavezuje tudi mednarodno pravo. Na to med drugim kaže besednjak ministrice za notranje zadeve, ki v javnosti govori o nedovoljenih migracijah in še vedno nepojasnjen komunikacijski šum med njo in avstrijsko ministrico za notranje zadeve, na osnovi katerega je vlada RS spremenila Slovenijo v ozko grlo na balkanski poti, ki povzroča humanitarno krizo vse do Grčije. Vlada RS Slovenije je zagotovo vnaprej dobro vedela, da je definicija kvote 2500 sprejetih beguncev na dan nerealistična in da vodi do kaosa in konfliktov na meji. Takšen odnos vlade RS do ljudi, ki bežijo pred preganjanjem, nasiljem in vojnami vodi v krepitev avtoritarnih teženj in na koncu v uvedbo policijske države. Pripadniki vojske, ki bodo s policijskimi pooblastili patruljirali po ulicah in krajih, bodo jasen znak takšne degeneracije demokracije.

Zato pozivamo vlado Mira Cerarja, da takoj umakne novelo zakona o obrambi ter spremeni odnos do beguncev in begunk. Namesto krepitve represije naj okrepi sodelovanje in komunikacijo z begunci. Prevajalci in prevajalke, humanitarni prostovoljci in prostovoljke, vsi tisti, ki so solidarni z ljudmi v stiski in želijo pomagati lahko naredijo za varnost državljanov in državljank ter beguncev in begunk veliko več kot policija v protiizgredniški opravi in vojska s policijskimi pooblastili.

Časopis za kritiko znanosti
Protirasistična fronta brez meja

Politični vrh Slovenije naj pomaga ustaviti naraščajoče sovraštvo

Begunska kriza pred našimi očmi je v prvi vrsti tudi humanitarna preizkušnja za Evropo in v teh tednih tudi za Slovenijo. Zgodbe zgaranih, izmučenih ljudi, mamic in otrok na poti v obljubljeno lepšo prihodnost ali v eksistenčni nuji preživetja na begu pred vojnimi razmerami, nam vsakodnevno prinašajo pričevanja ne samo o ogromnih stiskah in nečloveških razmerah, v katerih so se znašli v svoji domovini ali na poti v Evropi, temveč tudi o nas samih.

V eni od prejšnjih izjav smo v Alternativni akademiji že opozorili na nevzdržni sovražni govor do beguncev, ki se po Sloveniji silovito širi. Glede tega smo se tudi naslovili na Vrhovno državno tožilstvo. Danes skrušeno ugotavljamo, da so se stopnje sovraštva, prikrite in neprikrite ksenofobije, neutemeljenega strahu in grozljive nestrpnosti dvignile do nepredstavljivih višav, sploh za državo, ki velja predvsem za tranzitno in v njej begunci niti ne želijo ostati.

Ker smo prepričani, da bi morali politiki vseh provenienc sovražno nestrpnost, ki je eskalirala do mere, ko že lahko povzroči realne konflikte, izpolniti svojo politično in moralno dolžnost, apeliramo na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Mira Cerarja in vse predsednike strank, da nemudoma pozovejo državljanke in državljane k odgovornemu ravnanju in toleranci v besedah ter dejanjih ter obsodijo vse oblike naraščajoče ksenofobije ali celo rasizma. Humanitarno poslanstvo in pomoč potrebnim brez tega ne bosta uspešna. V resnici jemljemo za sramotno, da politični vrh države tega doslej ni zmogel ali želel odločno storiti.

V Alternativni akademiji smo se 28. avgusta letos obrnili na Vrhovno državno tožilstvo v zadevi Erlah (grožnja s streljanjem beguncev) in ga prosili, ali lahko oceni, ali je njihov tožilec ravnal pravilno, ko je presodil, da Erlahovo dejanje ne vsebuje elementov kaznivega dejanja. Dne 4. septembra smo prejeli odgovor Urada generalnega državnega tožilca RS, iz katerega izhaja, da dajejo prav tožilcu. V svojem odzivu so zapisali: »Pri tem je pomembno upoštevati, da je kaznivo le tisto ravnanje v smeri javnega spodbujanja in razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na določeni osebni okoliščini posameznika in, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir ali pa je storjeno z uporabo grožnje, zmerjanja in žalitev. Primarni (širši) objekt varstva je glede na umeščenost konkretne določbe v KZ-1 predvsem javni red in mir.«

Čeprav spoštujemo stališče tožilstva, pa smo prepričani, da je s takšnim razumevanjem sovražnega govora, neposredno povezanega s kaljenjem javnega reda in miru, v tem primeru nekaj narobe. Danes se ob begunski krizi širi v neslutene dimenzije in je morda delno posledica tudi tega, da se ga po uradni dolžnosti ne preganja. Ne samo mediji in novinarji, ne le tožilstvo, tudi politiki bodo morali storiti vse, da namesto politično artikuliranih poudarkov o »varnosti državljanov« povedo svoje o brezosebni, razčlovečeni in nehumani dimenziji, ki jo žal premorejo številni med nami, sodržavljanke in sodržavljani.

Namesto militarizacije Slovenije skozi novelo zakona o obrambi, ki nedopustno širi pristojnosti slovenske vojske, na kar je opozorilo že več strokovnjakov, naš največji sovražnik ni skrit na mejah, temveč v naših glavah. Gospod Pahor, gospod Cerar, čakamo na vajino odkrito in jasno besedo!

Alternativna akademija

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading