Zupančičevi plebejci in slovenska nerazgledana raja

Časnik Večer se je že drugič v treh dnevih vrgel v reklamiranje vrhunskih domislic dr. Boštjana M. Zupančiča. Kaj pravi gospod? Vlada nam nerazgledana raja. Vladajo nam plebejci. In najbrž plebejke.

Večer BMZ plebeizacija

Če kombiniramo dragocene misli iz njegovih strokovnih knjig, pripisane ženskemu spolu, ki jih iz neznanih razlogov naše časopisje ne želi citirati, dobimo nekaj asociacij:

BMZ: »V vsej zgodovini človeške rase ni bilo ene resnično velike znanstvenice, pisateljice, komponistke, slikarke, kiparke, izumiteljice.«

Popolnoma jasno, da bo treba znanost de-plebeizirati. Nerazgledana raja je največkrat nerazgledana ženska raja, in to ne samo na volitvah.

BMZ: »Če je prej grobi slovenski pregovor navajal, da ženske mislijo z zadnjico, potem to ni bilo iz trte izvito.«

Vsekakor misel z meščanskim pravovernim pedigrejem z nekaj subtilne aristokratske žlahtnosti v poznavanju ženske duše.

BMZ: »Če mene kdo vpraša, ali bi šel k ženski zobozdravnici, potem je moj odgovor, da bi šel, ampak samo za rutinska dela.«

Ja, obvezno je treba k njej v okolju patricijev. Čeprav spet ni nujno, da zobozdravnica ne bo plebejka. In zaradi njih lahko propadejo naši zobje in s tem naša družba – kot rimski imperij.

Nekaj pikantnih premislekov sodnika iz Strasbourga sem že objavil poprej, zgornji so vzeti iz njegovih knjig Prva od suhih krav in Tembatsu. Avtor jih je, svoje premisleke in knjige namreč, zlahka preživel in se pomočjo medijskega mainstreama vpisal med najbolj prodorne slovenske intelektualne avtorje.

Seveda lahko rečemo, da je tveganje, ki ga nek medij (Planet SIOL, Večer) sprejema na svoja pleča s tem, ko promovira plehkost populistične kolumnistike z lahkotnimi opletanji v generalizacijah o Slovencih in Slovenceljnih, predvsem njegovo. A je medijska idiotizacija državljanov še bolj tudi naša skupna briga.

Med bolj zabavne na rovaš reakcij na reakcije na BMZ-ja nesporno sodijo tudi tiste, ki kritiku očitajo, češ nisi dovolj argumentirano povedal, v čem se naš sodnik moti. Halo, je on povedal kaj argumentiranega? Je treba argumentirano iskati argumente proti žaljivkam, češ da ženske mislijo s svojo zadnjico, gostilniškemu guču o nerazgledani slovenceljski raji in vladavini kmetov v kravatah, ki seveda niti ne želijo biti resne argumentirane trditve? Na kom pa je breme dokaza, če bi že sprejeli takšno igro?

Več:

http://vezjak.com/2015/10/03/vladavina-kmetov-v-kravatah/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading