Prikrito oglaševanje in Vizita

So se na portalu Vizita.si znova zatekli k prikritemu oglaševanju? Velikokrat opazimo, da je oglaševana vsebina ali izdelek prezentiran že na povsem odkrit, ne več prikrit način. Kar verjetno dokazuje, da je oglaševalce vedno manj strah možnih sankcij in da so mediji postali pogumnejši. Načeloma je oglas vsaka plačana objava, novinarski prispevek pa je delo novinarja. Razlikovanjem med obojim, oglasom in novinarskim prispevkom, ne bi smelo predstavljati posebne spoznavne težave.

oglaševanje vizita tekst 24ur

V prispevku z dne 15. septembra 2015, objavljenem verjetno tudi na 24ur.com v oddaji Vizita (priložen je video), avtorica Lina Eržen med drugim zapiše:

Resveratrol najdemo v temni čokoladi, vinu, borovnicah, a le v majhnih količinah. Več ga lahko zaužijemo samo s prehranskim dopolnilom. “Dnevno bi morali zaužiti približno 10 kilogramov borovnic, da bi zaužili toliko resveratrola, kot ga je v eni tabletki,” poudarja profesor s Fakultete za farmacijo. Vse študije učinkov pa so bile opravljene pri tako velikem vnosu, kot ga lahko dobimo le z jemanjem prehranskega dopolnila. Ta je naraven, saj ga pripravijo iz korenine japonskega dresnika, ki je najboljši vir resveratrola v rastlinskem svetu, le da ga večina ljudi ne uživa.

Na povezavi, ki je priložena, lahko izvemo, da Resveratrol Forte stane 24,98 € za 30 kapsul.

oglaševanje vizita izdelek cena

Na nobenem mestu v ali ob prispevku, tudi na v priloženem videu, ni na noben način označeno, da bi šlo za oglaševalsko sporočilo in marketinško komuniciranje. Podobno kot že v prispevku s Tjašo Kokalj na istem portalu se oglašuje prehransko dopolnilo: v prvem je Tjaša zavila v trgovino Sensilab in rešila težavo s svojo prenapihnjenostjo, v tem primeru pa nas počaka povezava na stran Sanofarma s klikom na izdelek, medtem ko je v video prispevku vsaj dvakrat na sugestiven način prikazano odpiranje iste škatlice zdravila, opremljeno z intervjujem farmacevtskega strokovnjaka in profesorja, ki izrecno navija za uživanje resveratrola v obliki tabletk.

Ravnanje predstavlja kršitev 25. člena Kodeksa novinarjev Slovenije, ki zahteva, da so oglasi nedvoumno označeni kot oglasi in da mešanje oglaševalske vsebino z novinarsko ni sprejemljivo:

Prepletanje ali združevanje novinarskih in oglaševalskih ali politično propagandnih besedil ni dopustno. Oglasna sporočila, plačane objave in oglasi morajo biti prepoznavno in nedvoumno ločeni od novinarskih besedil. Če obstaja kakršenkoli dvom, mora biti nedvoumno označeno, da gre za oglas. Hibridi med oglaševalskimi ali politično propagandnimi in novinarskimi vsebinami so nedopustni.

Zvijačnost prikritega oglaševanja tiči v prepričanju, da neko navidez nevtralno ali celo strokovno podprto mnenje ne bo prepoznano kot oglas ali plačana objava, zaradi česar bodo bralci ali gledali verjeli in zaupali zapisanemu. Tudi če ni šlo za plačani oglas, novinar ne bi smel oglaševati konkretnega izdelka – in ker nikjer ni označeno, da gre za plačano objavo,  lahko na to dejstvo sklepamo.

Očitno uredniki portala Vizita.si radi kršijo kodeks. Še hujše je spoznanje, da tovrstna praksa skoraj nikogar ne moti. Kar v zadnjem času fascinira, pa je tudi iznajdljivost oglaševalcev in medijev, ki disclaimer o oglaševanju zamenjujejo za evfemistično leporečje. Na Planetu Siol so se zatekli k frazi ‘Avtor: vsebino omogoča X’, kjer je X seveda naročnik oglasa.

SIOL oglaševanje

oglaševanje vizita

Več:

http://vezjak.com/2014/11/27/tjasa-kokalj-je-danes-napihnjena/

http://vezjak.com/2014/04/16/triumf-oglasevanja-ko-oglas-zamenja-naslovnico/

http://vezjak.com/2015/02/06/moc-besed-moc-oglasevanja/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading