Čistke med podžupani kot razvojna vizija

Če pustimo ob strani številne indice o družinsko-osebnem favoriziranju nove mariborske podžupanje Melite Petelin, usklajenem ne toliko z voljo in željami dr. Andreja Fištravca, temveč operativne ekipe okoli njega, ki de facto vodi mariborsko občino, je njeno nenadejano imenovanje in celo takojšnji nastop funkcije še isti dan majhen šok celo za poznavalce.

Če povzamem zapise medijev, presenečenje izvira iz dejstva, da prav nič ni kazalo na županovo potrebo po še enem mestu ob dveh dosedanjih. Še zlasti, ker je nadomestni županski mandat pred tem izpeljal popolnoma brez njih in vztrajal, da jih ne rabi.

Melita Petelin Večer vest

Naslednja težava zadeva denar, ki za poklicno opravljanje funkcije županje ni predviden: v sprejetem proračunu je zapisano, da bo občina imela enega profesionalnega in enega neprofesionalnega podžupana. Trenutno so nenadoma trije profesionalni podžupani. Dodatni strošek, ampak komu mar!

Tretja zadeva referenčnost in kompetence nove podžupanje (njeno izobrazbo malodane skrivajo), ki so jo na občini poskušali prikriti z nič manj kot retorično zabuhlo floskulo o tem, da je »kadrovska poteza v skladu z razvojno vizijo Maribora«. Nerodna formulacija, ki bi jo nehote lahko razumeli kot načrt, po katerem mest uspešno razvijamo z množenjem podžupanskih funkcij.

Toda naštete sumljive okoliščine daleč prekaša namig iz Večera (26.8.2015), po katerem se je zadrega po nastopu in potrebi nove podžupanje pojavila ne zaradi razvojne vizije, temveč iz čisto drugačnih razlogov.

Novinar Igor Selan je na podlagi neuradnih virov izvedel za scenarij zgodbe, ki je intrigantna, škandalozna, skoraj s pridihom mafioznega. Po njej je imenovanje Melite Petelin stranski produkt načrta, kako se znebiti obstoje županje Jelke Černivec in obenem tudi direktorja mestne uprave Bojana Babiča. Poudarjam: znebiti.

Petelin Černivec podžupani Babič Večer

Petelinova naj bi nadomestila nezaželeno podžupanjo, a se je načrt ponesrečil: ko so želeli strmoglaviti obstoječo na podlagi podpisa pogodbe direktorju mestne uprave, za katerega je operativna ekipa mesta Maribor verjela, da je nelegalen, jim je štrene pomešalo pravniško mnenje. Černivčeva in Babič tako ostajata, bolj po pomoti, na svojih funkcijah, v nadaljevanju pa bomo videli, ali se bodo protagonisti trudili njun vpliv omejiti.

Prihod nove podžupanje bi zato lahko imel dva namena: verjetno izpolniti kakšno dano obljubo in uresničiti zadani načrt, tudi na silo, hkrati pa morda omejiti moč obstoječih podžupanov v nemilosti.

Če se neuradni viri ne motijo, potem smemo v kratkem pričakovati morda še kakšnega novega direktorja mestne uprave (kajti dva hkrati verjetno ne bodo mogli imeti) in še kakšnega podžupana. Dokler nenaši ali ne-več-naši ne bodo čisto nadomeščeni s čisto našimi. Ali kot bi dejali na občini: z novimi razvojnimi vizijami.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading