Kaj ima Erjavec z odstopom arbitra? Nič.

Današnja težko pričakovana konferenca zunanjega ministra po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama in vrsti diplomatskih in političnih nerodnosti naše države, ki spremljajo izstop Hrvaške iz arbitražnega sporazuma, je bila pričakovano odmevna.

Mediji in stranke počasi zahtevajo politično odgovornost in eno teh nesporno nosi Karl Erjavec. Ki se je te dni »skrival v svojem vikendu« v Istri, kot so temu dejali pri Slovenskih novicah, medtem ko so nas v isti sapi pri STA hiteli pomirjati, da je vse pod kontrolo, ker sta Erjavec in predsednik vlade nenehno v stikih. Tako rekoč nova velika komunikacijska zmaga slovenske politike.

Na to, kako močno perverzno je obnašanje Erjavca v tem primeru in tudi sicer, sem že dovolj natančno opozoril. To pot pa ga moram po svoje vzeti v bran. Ker kakšen poudarek so ob današnji konferenci pohiteli dati mediji? Najmanj šest sem naštel takih, ki so za naslovni fokus izbrali njegovo repliko glede Abrahamovega odstopa in njegove odgovornosti:

Delo Erjavec Abrahamov odstop24ur  Erjavec Abrahamov odstop

SIOL Erjavec Abrahamov odstop

Zurnal  Erjavec Abrahamov odstop

Moja poanta je preprosta: Erjavec nima nič z njegovim odstopom. Res ne. Na noben način. In če nima, nam ostane le izziv ključne enigme – če nima, zakaj se je potem kopici domačih medijev zdelo tako pomembno uporabiti repliko s poudarkom tipa »Kaj imam jaz z odhodom slovenskega arbitra?« Še huje, pred morebitnimi novinarskimi aklamatorji odgovornosti, kot poroča STA, je Erjavec v svojem odgovoru bil učinkovito duhovit:

Na vprašanje, kako komentira pozive k odstopu zaradi novega poloma slovenske diplomacije, se je vprašal, zakaj bi moral sprejeti odgovornost in kaj ima on s tem, da je Abraham odstopil s svojega položaja. “Lahko vam zagotovim, da ga nisem prepričeval, naj odstopi,” je dejal.

Medijski poudarek ali fokus bi lahko razložili na vsaj tri načine. Po prvem je »Kaj imam jaz z odhodom slovenskega arbitra?« v naslovih navzoč kot insinuacija, s katero se signalizira ministrovo sprenevedanje. Češ: poglejte ga, kako taji in se spreneveda.

Po drugem je poudarek izbran zgolj zaradi atraktivnosti, ko eden izmed bolj zanimivih poudarkov iz njegovega nastopa, brez posebne intence.

Po tretjem, bolj konspirativnem, ki pa ga raje puščam ob strani, bi lahko nekdo sklepal, da mediji dejansko propagirajo učinkovitost njegove replike, ker bi mu radi naredili uslugo.

Ne glede na našo izbiro je občutek samo en: da je Erjavec novinarje uspešno ustavil in da so mu pri tem kar sami pomagali. Naslovi tipa »Kaj imam jaz z odhodom slovenskega arbitra?« so v celoti gledano zmagoviti zanj, ne za medije.

Resni psi čuvaji si takšnih naslovov ne privoščijo.

Več:

http://vezjak.com/2015/08/06/kako-si-izmisliti-nekaj-cesar-abraham-nikoli-ni-rekel/

http://vezjak.com/2015/08/06/erjavec-in-dostop-do-odprtega-regresa/

Erjavec SN skrit na vikendu

Cerar Erjavec stik STA

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading