Predsednik Pahor se v spravni zablodi norčuje iz živih in mrtvih

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je v izjavi za javnost obsodila premestitev spominske plošče padlim udeležencem NOB s šole na Karlovici v občini Velike Lašče na skupno obeležje, na katerem je tudi spominska plošča padlim domobrancem. Od občine pričakujejo, da bo ploščo vrnila na prvotno mesto. Tako poroča Slovenska tiskovna agencija. Nenavadno, zaenkrat kot edini medij, kot vseslovenski medijski servis.

ZZN NOB Karlovica spravna zabloda STA

Že v prejšnjem zapisu sem opažal, da so mediji pretežno z molkom in spregledom pospremili dejanje »spravne zablode« predsednika republike, sklicujočega se na plemenitost in humanost,  in da je doslej le Delo poročalo o protestu ZZB za vrednote NOB oziroma o kakršnem koli protestu sploh.

Zadnji zapis STA pa razkriva, da je primer še veliko hujši. Premestitev spominske plošče ni samo izrazito sporno dejanje, nepietetno, žaljivo v svoji biti in poskus relativiziranja zgodovinskih resnic, ampak je tudi v nasprotju s sorodniki padlih borcev, talcev in drugih udeležencev NOB.

Spravna zabloda, kar je pravšnji izraz za to gesto, ima tudi zanimiv kontekst: na občini Velike Lašče trdijo, da so morali ploščo padlim borcem NOB odstraniti s šole, ker so izvajali gradbena dela ob energetski sanaciji šole. Vendar namesto pričakovane vnovične namestitve plošče do tega ni prišlo. Raje je nekdo na seji občinskega sveta predlagal sklep, da se jo namesti na »bolj dostopno lokacijo« ter da »se na to obeležje namesti tudi spominske plošče, ki bodo ohranjale spomin še na ostale krajane iz teh vasi, pobite med drugo svetovno vojno in tik po njej«.

Argumentacija o obeležju »skupaj z ostalimi krajani, pobitimi med drugo svetovno vojno in po njej« je šibka, povsem izpraznjena in ne more prispevati k spravi in medsebojnemu zaupanju, kot so omenili župan in njegovi privrženci – v nasprotnem bi lahko predlagali predsedniku Pahorju, da piše svojcem Benita Mussolinija, da bi si želel biti pokopan na njegovem grobu v rojstnem kraju Predappiu v osrednji Italiji ali vsaj po smrti biti dodan z zlatimi črkami na spominsko ploščo na njem. Plemenito in nadvse človeško, bi moral dejati vsi, skupaj z njim, ki za spravo navijajo na način, v katerem jim ta pomeni nek abstrakten skupinski spomin na mrtve brez razlik.

V tem, da ravnate v nasprotju z voljo sorodnikov žrtev, pa tiči ultimativna perverzija takšnega stališča. Predsednikov spravne zablode so več kot to, so norčevanje iz živih in mrtvih.

OBSODBA SPRAVNIH ZABLOD
Javna izjava Glavnega odbora ZB

Glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki ga sestavljajo pooblaščeni predstavniki 79 združenj in društev, 14 pokrajinskih svetov in člani predsedstva Zveze, je bil na seji 6. julija 2015 seznanjen z nerazsodno in žaljivo odločitvijo župana in svetnikov Občine Velike Lašče o premestitvi spominske plošče padlim udeležencem NOB k ploščam mrtvih sodelavcev okupatorja.

To dejanje je nepietetno in žaljivo, posebno še, ker mu nasprotujejo sorodniki teh padlih borcev, talcev in drugih udeležencev NOB in krajevna organizacija ZB – Društvo Zarja spominov, in je tudi na liniji delitve ter v popolnem nasprotju z idejo sprave oziroma državljanske pomiritve. Zato je nerazumljivo in neprimerno, da takim dejanjem, ki so manipulacija z mrtvimi, prisostvujejo predstavniki oblasti na čelu s Predsednikom države.

Pričakujemo, da bo vodstvo Občine Velike Lašče popravilo svojo zablodo in umestilo ploščo z udeleženci NOB, ki so padli za domovino, nazaj na ustrezno mesto.

Ljubljana, 8. julij 2015

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading