S teorijo zarote nad ukraden slovenski svetovni rekord

Kdo je aktualni svetovni rekorder v smučarskih skokih, naš Prevc ali njihov Fannamel? Lep primerek, kako mediji vzdržujejo suspenz teorij zarot – v tem primeru morda premočna beseda – in se hranijo z njimi.

Ker je za spodoben medij – in na koncu dneva bi vsi radi bili takšni – vendarle nekoliko preveč nespodobno jim povsem popustiti, se jih velikokrat ohranja na ravni dubitacije, vprašljivosti, dopuščanja, zanimivosti, v narativni sferi možnega, ki morda ni verjetno. V športu so sicer konspiratologije redkejše, a jih v življenje hitro vrne npr. prizadeto domoljubje.

Je torej nov svetovni rekorder v skokih še vedno naš Peter Prevc, ali pa je morda nekdo užalil slovenski nacionalni ponos že po 23 urah in ga preskočil? Uradno torej Fannamel in njegovih 251,1 metra?

Ja, to je izhodišče debate, ki si jemlje za svojo materialno podstat neko amatersko videoprimerjavo dveh skokov:

Večer Prevc Fannamel teorija zarote primerjava skoka

Takoj opazimo, da se Večer in Slovenske novice nista odločila za negacijo, za zavrnitev možnega dvoma, temveč njegovo dopuščanje in »soljenje« zanimanja že v izhodiščnem naslovu objavljene vesti. Večer z vprašajem, najbolj korektnim izmed vseh ločil, a tudi najbolj izmuzljivo distancirajočim, Slovenske novice pa z direktno in neskrito vehemenco zatrditve, da je Prevec bil daljši od Fannemela. Rekord je torej še varno vedno v slovenskih rokah, četudi so nam ga morda ukradli:

Večer Prevc Fannamel teorija zaroteSlovenske novice Prevc rekord

Teorije zarote so notorično uspešne, ker jih je težko zavrniti, ker se upirajo takšnemu podjetju. Oziroma:

Conspiracy theories, on the other hand, are tough to disprove. Their proponents can make the theories increasingly elaborate to accommodate new observations; and, ultimately, any information contradicting a conspiracy theory can be answered with, “Well sure, that’s what they want you to think.”

Ja, majhen skok za medije, velik skok za oba rekorderja, še večji za regeneracijo teorij zarot.

Prevc Fannamel Siol

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading