Nismo retuširali, ker smo se borili proti rdeči zvezdi

»Po Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Društvu slovenskih pisateljev so se odzvali še Puntarji Slovenije,« so poročali v samostojnem prispevku v osrednjem TV dnevniku na TV Slovenija včeraj. O čem? O Janševem »alternativnem« obeleževanju prvega postroja slovenske vojske v Kočevski Reki, s katero je, kot je dejal Lojze Peterle, prvič »zadišalo po slovenski vojski«.

Puntarji retuša TV SLO

O retuširanju fotografije na osrednjem transparentu sem pisal dvakrat (1, 2), splača pa si ogledati, kako so k zgodbi pristopili v dnevniku. Nekako uravnoteženo, spravno in pomiritveno, podobno kot Pahor.

Aleš Hojs, bivši minister, je v imenu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve zanikal brisanje zgodovine in njeno retuširanje.

»Ničesar nismo izbrisali, saj se med osamosvojitveno vojno nismo borili z rdečo zvezdo, ampak proti njej.«

Če se je po RTV Slovenija šele po 15 dnevih prvič odzvala na falsificirajoče dogajanje v Kočevski Reki (vsekakor bi bili krivični, če bi preveč kritično izpostavljali to dejstvo, še vedno so hitrejši od večine medijev), je omenjena reakcija sploh prva, ki smo jo slišali v pojasnilo ali komentar retuširanja osrednjega transparenta proslave in posledično zgodovine s strani organizatorjev. Doslej očitno nihče ni drezal vanje, sami pa nam tudi niso privoščili besede. In koliko je vredna?

Hojs retuša TV SLO

Zelo očitno bolj malo – Hojsov razmislek ni samo non sequitur (iz tega, če bi se med osamosvojitveno vojno borili proti rdeči, še ne sledi, da nihče ni retuširal fotografije na transparentu), temveč celo servira zmanipulirano zgodovinsko dejstvo – osamosvojitvena vojna pač ni bila borba proti rdeči zvezdi.

Še huje: tudi če bi bila, to v ničemer ne bi ovrglo dejanja retuširanja transparenta. Poteza, ki si jo privošči, je torej red herring, v odgovoru se je izmazal z uvedbo zavajajoče druge topike (glede tega, ali smo se v vojni borili z rdečo zvezdo ali brez), pa še glede nje je varal.

Hojs torej na očitke odgovarja z novo manipulacijo glede dejstev in obenem v sferi argumentiranja. Nenazadnje se je prvi postroj Teritorialne obrambe RS v Kočevski Reki zgodil 17. december 1990, osamosvojitvena vojna pa pol leta kasneje: navajanje razlage, ki časovno pade v drugi čas kot časovni kontekst popačene slike in pojasnilo glede njenega nastanka, samo še poglobi začetno manipulacijo, saj ne more šteti za nobeno prepričljivo razlago.

Ker od TV Slovenija ne smemo pričakovati preveč, smo tudi to pot lahko olajšano ugotavljali, da se je novinarka nemudoma zadovoljila s Hojsovim pojasnilom in ni več drezala vanj. Spet je obveljal anything goes. (»Ali drži, da ste ponaredili bankovce za 100 evrov?« »Nisem, gospa novinarka. Zgolj uvedel sem svojo vzporedno valuto«. »Hvala za pojasnilo.«)

Karavana pač mora naprej, z njo pa postroj in prvi spravni postroj iščoči Borut Pahor. Škoda le, da zgodovina ne pozna pol-zvezd, mojstri retuš pa pol-retuš, kajti v politiki se sicer s pol-resnicami lahko kar daleč pride.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading