Primer Delić in Cerarjevih 140

Ljubljana − Predsednik vlade Miro Cerar je na družbenem omrežju twitter zapisal, da primer novinarke Anuške Delić, ki ji tožilstvo očita razkrivanje tajnih podatkov, kaže na potrebo po razmisleku o zakonodaji glede svobode medijev. »Novinarji morajo biti zaščiteni pred kazensko odgovornostjo zaradi objave informacij, ki so v javnem interesu,« je zapisal Cerar.

Tožilstvo novinarki očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Predobravnavni narok je razpisan za jutri.

Cerar Delić tvit

Težko razumljivo, s kako majhnim je zadovoljna domača novinarska srenja. Že res, da se predsednik vlade Miro Cerar zadnje čase skorajda izogiba medijem, že res, da njegovi varnostniki nadirajo novinarje in jim onemogočajo običajno rutinirano delo, a vendar bi od eminentnega pravnika še zmerom celo ob znižanih anticipacijah pričakovali, da v primeru Delić, ki tako močno zadeva zakonodajo, človekove pravice in svobodo izražanja, pove kaj več kot tistih 140 + znakov.

Tvitermanija nesporno omogoča večjo hitrost sporočanja politično relevantnih informacij, ko gre za politike same, a obenem prinaša nenavadno veliko siromašenje v sferi vsebine, argumentacije in analize. Včasih zazeva nedopustna vrzel. Hitro postane tudi alibi za izmikanje medijem, površno obravnavo, minoriziranje pomena in teže. Politična kultura tvitanja po svetu bi morala tudi domačim politikom narekovati, da se čivkanja minimalistično poslužujejo le v primerih naznanitve nekega ključnega dogodka, npr. imenovanja ali odstopa, najave nekega dejanja, najave odločitve, dogodka in podobno.

Ko Cerar s čivkom pove, da primer Delić »kaže na potrebo po razmisleku o zakonodaji glede svobode medijev« in da »novinarji morajo biti zaščiteni pred kazensko odgovornostjo zaradi objave informacij, ki so v javnem interesu«, s političnega aspekta ne pove ničesar – razen tega, da deli nekatera normativna stališča z novinarji. Premalo, res premalo. Pričakovali bi najmanj napoved spremembe zakonodaje, v medijih pa je, nesorazmerno glede na povedano že na kvantitativni ravni, nastal vtis, da se je Cerar močno angažiral in intenzivno odzval.

Morda pa je za ta »premalo« tudi 140 znakov še preveč.

Cerar Delić SIOL

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading