Direktno za kozle

koza

Ni le resignirani manifest in predvolilna izjava, je tudi medijsko potlačen in s tem potrjen statement na meta-ravni. Ne da se veliko storiti, kar štirje »gotofi« kandidati iz vstaj so leto kasneje, septembra in oktobra 2014, na lokalnih volitvah najvišje kotirajoči kandidati.

Trenutna volilna kampanja za župana mesta Maribor in nove mestne svetnike zaseda v slovenskih razmerah posebno mesto – nedolgo nazaj so se tu odvili zgodovinski trenutki vstaj, ljudstvo je na ulici odstavilo župana kot edino v državi in zahtevalo zamenjavo mestne svetniške hobotnice, kar se sicer ni uresničilo.

Danes pa je vse drugače: ljudstvo je s pomočjo spomina zlate ribice postalo popolnoma anemično, pasivno in popustljivo. Demokratični postopki volitev se ne zdijo nekaj, kar bo postavilo stvari v red. Bivšemu županu s kopico kazenskih ovadb ljudje ploskajo, mediji odmerjajo zelo veliko prostora in se potem še čudijo popularnosti, s predstavitve Fronte za Maribor in Petra Tomaža Dobrile pa npr. ne poročajo ne Večer ne Delo in ne Dnevnik. Kaj lahko nek kandidat še sploh naredi v takih medijskih in mentalnih razmerah? Kaj lahko stori alternativa?

Ker se aktualni župan Maribora še zdaleč ni približal temu, kar so občani od njega zahtevali in pričakovali, se je dodatno učvrstilo prepričanje, da so politiki »vsi isti«. Po eni strani mediji in državljani tožijo nad takim stanjem, po drugi strani ga aktivno ustvarjajo – nemogoča situacija, ko nihče ne želi biti odgovoren za nič. Ki obeta, da se tudi v prihodnje ne sme in ne more nič spremeniti na bolje: kot zakleto po tej logiki vedno znova zmagujejo isti in podobni, da tudi so isti in podobni, koruptivnost ni kaznovana, temveč celo nagrajevana, državljani ostajajo še bolj prepričani, da se v politiki ne da nič spremeniti, da se ob koritu le menjujejo različne svinje.

Pred nekaj kratkimi leti je tedanji župan Franc Kangler povedal nekaj, kar velja razumeti drugače: »Župani smo največji kozli v tej državi. Ampak nas je narod izbral na direktnih volitvah.«

Natančno za to gre: ljudje tako radi direktno izbirajo največje kozle. Se tu še da kaj storiti?

Gotofi so kandidati

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading