Cerarjevo kislo bruseljsko grozdje

Prav mučno je že opazovati, kako Miro Cerar kot »vrhunski pravnik« drsi iz ene pravnoformalne nekonsistence v drugo, vmes pa še smeši državo.

Če je novi mandatar kar dvakrat klical prihodnjega predsednika Evropske komisije Jeana – Clauda Junckerja, da bi mu ponudil svoja dva kandidata za evropskega komisarja in preprečil Junckerjevo favoritko Alenko Bratušek, je zdaj po vsem sodeč spoznal, da se je močno opekel. Današnji press-release stranke SMC končno priznava, da tu sploh nima pristojnosti:

Sreda, 3. september 2014 – Pojasnjujemo, da je postopek kandidature za evropskega komisarja pristojnost in odgovornost Vlade RS, ki se poslavlja, izbirni postopek izmed predlaganih kandidatov pa je v celoti v rokah prihodnjega predsednika Evropske komisije Jeana – Clauda Junckerja.

Dr. Miro Cerar kot mandatar za sestavo nove Vlade RS nima pravno-formalne možnosti spreminjati seznama kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala Vlada RS pod vodstvom Alenke Bratušek.

SMC AB Juncker

No, če se Cerar kot mandatar zaveda, da nima te možnosti, čemu je potem sploh ponujal svoja kandidata in se vpletal v postopke, Erjavca in Fajonovo? Takšna ponudba je implicitno in eksplicitno namreč že sprememba seznama kandidata.

Če je Cerar dobro razumel, da kot mandatar ne more peljati postopka kandidature za evropskega komisarja, ker je to pristojnost in odgovornost prejšnje vlade Alenke Bratušek, čemu se je vanj potem energično vmešal, to storil celo kot svoje prvo mandatarsko dejanje?

In če se Cerar res zaveda, da je izbirni postopek v celoti v rokah predsednika Junckerja, čemu ga je potem sploh  dvakrat klical in poskušal nanj vplivati? Mar ne že nedostojno?

Že malce tragikomično je prebirati prejšnji press-release stranke SMC, kjer so zapisali da je mandatar Cerar »ponovno poudaril svoje preference, podane v prvem pogovoru, vendar pa je dal predsedniku Junckerju možnost proste izbire kandidata(tke) s seznama.«

Cerar je torej, priznavajoč, da je izbirni postopek v celoti v rokah Junckerja, temu sporočil, da mu daje možnost proste izbire! Je to že ošabnost ali le navaden diletantizem?

Smešimo se, smešimo. In obnašamo kot lisica ob kislem grozdju zdaj, ko je začel sam Cerar razlagati, da vpliva nima:

Sour grapes is the action of making something seem less important after finding out they can’t have it.

An example of sour grapes is a man saying he didn’t want to date a certain woman because she was dumb, after she decided to date someone else.

SMC Juncker

Cerar Juncker Bratušek MMC

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading