Politik kot vernik in bruto narodna sreča

Dr. Marko Pavliha bo vedel: po njegovem mora slovenski politik biti vernik, zainteresiran za vero naj bo bolj kot puščavnik, turbokapitalistični BDP mora zamenjati BNS. Bruto narodna sreča je ključna, pravi kolumnist Dela. In Miro Cerar nam ponuja duhovne vrednote  – več o duhovnostnem eklekticizmu pri njem – zato je na dobri poti, da nas popelje v prostranstva razprtega duha, morda celo proč od tuzemskega bivanja:

Ampak prenova se mora začeti pri sleherniku z razpiranjem duhá, meditacijami (da, tudi v bankah), mantrami, molitvami in drugimi metodami za razgrajevanje ega z dojemanjem celote in zlivanjem v harmonično planetarno sobivanje. Šele potem bo zavela naokoli in vplivala na evolucijo (ne)družinske mentalitete, vzgoje in izobraževanja. Prava vera se ne zgodi pri maši, ampak v duši. Turbokapitalistični BDP naj se umakne BNS – bruto narodni sreči, kajti človekovo osrečevalno osmišljanje sega daleč onkraj materialnega.

Razsvetljenje je proti zaključku tuzemskega bivanja blagoslovilo dr. Janeza Drnovška, ki je ob odhodu verjel, da je moč vere nad vsem, vendar mu je zmanjkalo časa, da bi sprožil občo katarzo. Mediji radi primerjajo dr. Mira Cerarja s pokojnim predsednikom in izpostavljajo skupno zadržanost in preudarnost, pozabljajo pa na njuno vero in duhovnost. Cerarjeva stranka se je najbrž edina izrecno zavezala k uveljavljanju osebnih, družbenih in duhovnih vrednot, s čimer bi morala navdihniti celotno vlado in parlament. Novi premier gotovo pozna Gandijevo reklo, da naša prepričanja postanejo naše misli, misli spočnejo besede, besede dejanja, dejanja navade, navade postanejo naše vrednote in naše vrednote krojijo našo usodo. To je bistvo vsega, ne socialna kapica, koalicijsko kupčkanje, število ministrstev ali funkcija evropskega komisarja. Ko bo vsakdo v sebi dosegel sočutno spokojnost, ga ne bodo več mikali strupeni sadeži, ampak raje raj za vse, tu in zdaj za naprej, namesto zmaj preteklosti za pogubni padec nazaj.

Pavliha vera Cerar

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading