Natakarski svetovalci in birokratske blesarije

Medtem ko se je javno mnenje zgražalo nad »natakarskim razpisom«, odgovorni pa so celo odstopili (ne zgolj od razpisa), so se nekateri mediji postavili nesojenemu svetovalcu družbe v bran. Kasneje so vsi vpleteni celo direktno priznali, da je bil razpis prirejen za čisto določeno osebo. Originalna rešitev Financ: nepotizem se odpravlja s tem, da se odpravi ovire, ki zahtevajo prirejanje razpisov za čisto določeno osebo. »Birokratska blesarija« je tista, ki je natakarju onemogočila, da bi postavil svetovalec v mariborski družbi Nipa, katere večinski lastnik je občinsko komunalno podjetje. Povedano drugače, za Finance z razpisom ni prav nič narobe, ne more biti delo nepotizma, težava je v birokraciji, ki onemogoča po krivici okvalificirani nepotizem te vrste:

Komentar Financ: Zgodba o zaposlitvi Mirana Ferka ni otako črno-bela kot se zdi na prvi pogled. Kot pravijo ljudje iz stroke, ima Ferk odlične povezave s svetovnimi nogometnimi klubi. V ŠC Pohorje mu je uspelo pripeljati več nogometnih klubov na priprave in s tem zaslužiti denar. A, ker je družba Nipa posredno v lasti občine, morajo za zaposlitev objaviti kadrovski oglas, čeprav že vedo, koga želijo. Brez dvoma lahko rečemo, da gre za prirejen kadrovski oglas. Vendar pa je to razpis zaradi razpisa, zaradi zakonodaje. Gre za birokratsko blesarijo, ki ne rešuje težave nepotizma – če bo občinsko podjetje želelo zaposliti določenega človeka, ga bo pač zaposlilo s prirejenim razpisom.

Razpis Nipa Ferk

Še celoten članek Financ:

“Neuradno: V družbi Nipa, ki je registrirana za urejanje zelenih površin, naj bi želeli za svetovalca poslovodstva zaposliti Mirana Ferka iz ŠC Pohorje
Mariborska družba Nipa, ki je v večinski lasti občinskega komunalnega podjetja Nigrad, išče svetovalca poslovodstva. Družba, ki je sicer registrirana za vzdrževanje in urejanje zelenih površin, je v včeraj objavljenem kadrovskem oglasu objavila nekoliko nenavadne zahteve. Tako od kandidata zahteva, da je natakar, ki govori rusko, nemško in angleško, poleg tega pa je “zaželeno”, da ima licenco Fife ali Uefe. Na to, da v družbi želijo zaposliti točno določenega kandidata, kaže tudi to, da je rok za prijavo le tri dni. Celoten oglas lahko najdete na tej povezavi.

Kot trdijo naši viri, naj bi bili pogoji prirejeni za Mirana Ferka, ki je sicer zaposlen pri ŠČ Pohorje na področju priprave športnih ekip. Za komentar smo poklicali Ferka, ki se na naše klice ni odzval. Prav tako smo pojasnila iskali pri šefu Nigrada Vladimirju Krajcerju, ki ga nismo uspeli priklicati. V njegovem tajništvu so nam dejali le, naj se nanj obrnemo prek elektronske pošte.

V ozadju reševanje ŠC Pohorje?

Ozadje zaposlitve Ferka je po naših informacijah povezan z reševanjem ŠC Pohorje. Spomnimo, prvega julija je mariborska občina z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) podpisala predpogodbo za najem infrastrukture Športnega centra (ŠC) Pohorje. V imenu občine je s ŠC Pohorje, katerega lastnik je DUTB, pogodbo podpisala Nipa. “S tem rešujemo mariborski in regijski turizem,” je tedaj izjavi za STA dejal župan.

Komentar Financ: Zgodba o zaposlitvi Mirana Ferka ni otako črno-bela kot se zdi na prvi pogled. Kot pravijo ljudje iz stroke, ima Ferk odlične povezave s svetovnimi nogometnimi klubi. V ŠC Pohorje mu je uspelo pripeljati več nogometnih klubov na priprave in s tem zaslužiti denar. A, ker je družba Nipa posredno v lasti občine, morajo za zaposlitev objaviti kadrovski oglas, čeprav že vedo, koga želijo. Brez dvoma lahko rečemo, da gre za prirejen kadrovski oglas. Vendar pa je to razpis zaradi razpisa, zaradi zakonodaje. Gre za birokratsko blesarijo, ki ne rešuje težave nepotizma – če bo občinsko podjetje želelo zaposliti določenega človeka, ga bo pač zaposlilo s prirejenim razpisom.”

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading