Jankovićeva korupcija in paranoja

Jože Mencinger, sedaj prvi na listi Pozitivne Slovenije na evropskih volitvah, zavrača etiketo, da je Janković kriminalec. »Mislim, da je vse pojasnil. Mislim, da je kot župan delal povsem normalno, tudi če je kje posredoval. Enako težko ocenjujem, da je korupcija, če je nekaj bilo narejeno za občino ali za državo. Večji problem kot to je družbena paranoja, na katero sam nisem nikoli računal. Kar je bilo nekoč hvaljeno kot uspešno podjetništvo, je danes kriminal. To je že prav obupno,« pravi.

Nepredstavljivo daleč se je spustil dr. Jože Mencinger v svoji apologetiki Zorana Jankovića v zadnji Mladini. Že res, da mu je verjetno nerodno, ker je kot father figure svojčas pred njim šel na kolena na Magistratu, češ naj vstopi v visoko politiko. Že res, da je trenutno kandidat za evroposlanca pri PS in je motivirano naklonjen ljubljanskemu županu, zapovrh le nekaj dni pred strankarskim kongresnim spopadom med njim in Alenko Bratušek. Pa vendar bi od Mencingerja, ki je običajno vztrajen in svojeglav privrženec resnice, pričakovali nekaj več soli.

Normalno poslovanje pač ne implicira nujno normalnosti ‘posredovanja’ v tem poslovanju – v številnih nakazanih kazenskih ovadbah se meri kajpak na nezakonito poslovanje, vsaj po mnenju organov pregona. Potencialno ‘posredujoči’ župan torej ni nujno posloval normalno.

Prav tako ne bo držalo, da nekaj ne more biti koruptivno dejanje, če je ‘narejeno za občino ali za državo’. Huh, tega argumenta smo se že naposlušali iz Kanglerjevih in Jankovićevih ust; največje nečednosti najbolj zvitih lumpov se običajno odvijajo prav pod takšno zastavo sklicevanja na obče dobro.

To sta evidentno kar dve napačni logični sklepanji splošnega tipa ‘non sequitur’.

Da Mencinger zaznava družbeno paranojo, mi je osebno kot kronistu paranoje blazno všeč, ampak tudi tukaj ekonomist strelja mimo: nekoč poveličevano podjetništvo, ki je danes percipirano kot kriminal, pač ni nujno evidenca za kolektivno paranojo. Namreč takrat, ko omenjeno podjetništvo bodisi res tudi je kriminal in takrat, ko smo se odločili zakonodajno pristriči peruti tistim podjetnikom, ki so morda izkoriščali luknje v zakonu ali šibko pravosodje, zaradi česar so pozicije postale bolj čiste.

Če sem doslej Mencingerja vsaj malo cenil, ga po zgornji izjavi več ne bom.

Janković Mencinger paranoja

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading