Kako je Šoltes zapustil Slovenijo

Ni dvoma, dejstva so v slovenskih medijih malo vredna. Sprva je prosluli Požareport poročal, da se Igor Šoltes po neuspešni kandidaturi za ministra za zdravje (in hkrati najavi ustanovitve svoje stranke prihajajočo pomlad) odpravlja na Kosovo kot svetovalec. Bojan Požar je odkrival:

Igor Šoltes bo v Prištini ostal do maja, govorice, da naj bi zaslužil 270 tisoč evrov, pa zanika, saj naj bi bile daleč od realnosti

Nesojeni minister za zdravje Igor Šoltes zdaj odhaja na Kosovo, kjer bo delal kot svetovalec na področju javnih naročil kosovski komisiji za javna naročila.
Naročnik projekta ter Šoltesov novi “delodajalec” je Svetovna banka, Šoltes pa pojasnjuje, da bo na Kosovu ostal “predvidoma do maja.”

Če povzamemo: medij je dal vedeti, da Šoltesa v Sloveniji ne bo do maja (kako bo vmes ustanovil še stranko v Sloveniji, ostaja uganka) in da bo zaslužil enormno količino denarja (kar da Šoltes zanika). Senzacionalistični novici – vsaj vpričo dejstva, da je gospod želel pravkar postati minister  – ali vsaj nečemu, kar je podobno tej zvrsti, sta se nemudoma priključila Žurnal in Slovenske novice:

Šoltes Kosovo žurnal

Šoltes kosovo slovenske novice

Z veliko naglico se je za novico in citiranje Požareporta zagrela Slovenska tiskovna agencija. Toda nenadoma je bil izkupiček bistveno manjši:

Igor Šoltes je za STA potrdil, da ima projekt na Kosovu, vendar to ne pomeni, da zapušča Slovenijo in da odhaja tja.

Šoltes bo kot svetovalec na področju javnih naročil, kot pravi, delal ves čas v Sloveniji. Na Kosovo se bo odpravil le za nekaj dni, in sicer za dokončanje projekta. Gre za krajši projekt Svetovne banke, ki se je začel že lani in bo potekal do maja, je pojasnil.

Glede višine domnevnega zaslužka pa Šoltes pravi, da je “absolutno nerealen”. Portal namreč navaja, da naj bi s tem projektom zaslužil 270.000 evrov.

Če sklenemo: od začetne napovedi, da Šoltes zapušča Slovenijo, ni ostalo nič. Niti je ne zapušča, niti je ne zapušča do maja letos, temveč bo, kot beremo, »ves čas v Sloveniji«.

Bolj drastičnega zanikanja začetne trditve ali prehoda od »zapušča Slovenijo« do »bo ves čas v Sloveniji« si pač ne moremo predstavljati. Ker ali jo zapušča ali pa je ne zapušča. In je ne.  Bralci Žurnala, Slovenskih novic in Požareporta bodo torej verjeli, da Šoltes odhaja iz države verjetno bodo tudi v večini. Moč pretiravanja in napihovanja, ki pride do lastnega nasprotja, ni samo zabavna in poučna. Nekdo bi se lahko zamislil nad nečim, kar spominja na Radio Erevan – sploh vpričo dejstva, da je takšno pretiravanje, ki je po svojem bistvu čista manipulacija, šlo mimo nas in ga niti zaznati nismo več sposobni, kaj šele, da bi ga obsodili. (Ja, očitek o moraliziranju vedno znova rade volje sprejmem, če je to cena, ki jo je treba plačati za želeno spremembo.)

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: