Poziv k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o protestih

POZIV K USTANOVITVI PARLAMENTARNE PREISKOVALNE KOMISIJE O PROTESTIH

Spoštovane poslanke in poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije, spoštovani vodje poslanskih skupin, spoštovani g. Tanko, g. Möderndorfer, g. Veber, g. Braniselj, g. Jurša, g. Tonin in g. Prevc!

Slovenija se je znašla v vrtincu legitimnih protestov proti posameznim politikom, političnim elitam in vladi. Zaenkrat prav nič ne kaže, da bi se naslovniki nad zahtevami in sporočilom množice državljanov na ulicah želeli zamisliti ali celo ukrepati.

Zadnji dogodki, še zlasti v Mariboru in Ljubljani, so z vso brutalnostjo razgrnili še eno mračno plat jasno izraženega ljudskega glasu: pokazali so na obstoj organiziranih skupin, ki želijo med miroljubne demonstrante vnestni nemir in nasilje. Njihovo taktično premišljeno delovanje, metode in uporabljena sredstva v uličnih bojih nam dajejo slutiti, da so te skupine ne samo uspešno formirane, ampak tudi odlično vodene, in da je njihov namen provociranje in ustvarjanje kaotičnih razmer. Na drugi strani je policija uporabila nekatera nedopustna sredstva v stiku z množicami, npr. solzivec, ki sprožajo številne dvome v ustreznost njihove uporabe, odpirajo pa se tudi drugi sumi o pravilnosti policijskih metod in taktik, ki nakazujejo verjetno prekoračitev pooblastil.

Mnogi video posnetki in pričevanja državljanov na prizoriščih, dostopni na predvsem spletnih straneh, porajajo veliko spekulacij tudi o tem, da so ekstremistične in zamaskirane skupine ravnale usklajeno z nekaterimi političnimi elitami. Obstoj neonacističnih in drugih radikalnih skupin bi nas, sploh v takih kontekstih podpornega delovanja, moral močno skrbeti.

Zato predlagam, da kot pripadniki zakonodajne veje oblasti odgovorno pristopite k predlogu ustanovitve posebne parlamentarne komisije, ki bo raziskala dvoje: delovanje nasilnih ekstremističnih formacij na protestih, kot tudi ustreznost reakcij policijskih intervencij na demonstracijah in morebitno prekoračitev pooblastil v uporabi sredstev ali napadih na protestnike. Zgolj interna policijska preiskava o tem ne bo dovolj – sploh ne, ker ne kaže, da bo zunanja in nepristranska.V interesu demokracije in njene zaščite je, da storimo vse, da lahko državljani na katerem koli mestu svobodno in varno izrazijo svoje mnenje o oblastnikih in stanju v državi. Naloga in dolžnost politike je, da takšno mnenje omogoči in da protestnikom ponudi varno okolje.

Spoštovane poslanke in poslanci, čvrsto upam, da boste prisluhnili tej pobudi, jo sprejeli za svojo in da bomo tudi skozi preiskavo parlamentarne komisije lahko nekoč ugotovili, kdo in na kakšen način državljanom omejuje, če omejuje, možnost legitimnega javnega izrekanja zahtev in stališč.

S spoštovanjem,

dr. Boris Vezjak

Maribor, 2. 12. 2012

P.S. Poslano na elektronske naslove predsednika Državnega zbora in vodij poslanskih skupin:

Gregor.Virant@dz-rs.siJoze.Tanko@dz-rs.siJani.Moderndorfer@dz-rs.si,Janko.Veber@dz-rs.siRihard.Braniselj@dz-rs.siMatej.Tonin@dz-rs.si, Mihael.Prevc@dz-rs.siFranc.Jursa@dz-rs.si

One thought on “Poziv k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o protestih

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading