Popravljanje in »popravljanje« zgodovinske krivice (in resnice)

Tigrovci med zamolčanjem in popravo zgodovinske krivice in novim zamolčanjem v režiji iste osebe. Konsistenca, da te kap. Poudarki so moji.

Včeraj

27.4.2012

Ob dnevu upora proti okupatorju objavljamo še vedno aktualen govor tedanjega predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na Mali gori pri Ribnici, 27. aprila 2005.

Slovenci, ali bolje slovenski Primorci, so ves čas fašizma dokazovali svoj odpor. Pri teh prizadevanjih se je v vojaškem pogledu najvišje povzpel TIGR, katerega pripadniki in simpatizerji pomenijo najstarejše oborožene protifašiste v Evropi. Poleg njih se je treba spomniti še duhovniške organizacije Društvo svečenikov sv. Pavla, ki je ogromno naredila za obrambo slovenstva na kulturnem področju. Prizadevanja primorskih Slovencev so uživala moralno in materialno pomoč tudi pri številnih organizacijah in posameznikih v jugoslovanskem delu Slovenije in celotni takratni državi, še zlasti pa med primorskimi emigranti. Slovenski antifašizem torej ni iznajdba leta 1941 oziroma takrat ustanovljene Antiimperialistične oziroma poznejše Osvobodilne fronte, ampak je bistveno starejši. Praktično je bil del politične in narodne zavesti vseh takratnih Slovencev.

Znameniti angleški zgodovinar A. J. P. Taylor je zapisal da so bili Slovenci po zaslugi TIGR-a prvi zavezniki Velike Britanije v II. svetovni vojni. Dejansko je bil njihov boj na Mali gori 13. maja 1941 prvi oboroženi spopad Slovencev z okupatorji. To dejstvo je tiste, ki so hoteli monopolizirati slovensko odporništvo ne glede na zgodovinska dejstva motilo ves čas po II. svetovni vojni. Tigrovci so bili dejansko zamolčani. Polno priznanje jim je dala šele samostojna slovenska država. Tudi današnja državna proslava na tem kraju je del prizadevanj, da se popravi zgodovinska krivica.

Danes

Prapori z zvezdo nezaželeni

V ponedeljek praznujemo dan slovenske državnosti. Potem ko so se polemike razvnemale že ob kulturnikih, ki naj bi zaradi domoljubja brezplačno sodelovali pri izvedbi osrednje državne proslave, se je sedaj zapletlo pri praporih, ki bodo na prireditvi plapolali na Trgu republike. Koordinacijski odbor za državne proslave namreč nanjo ni povabil praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze društev General Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveze društev vojnih invalidov Slovenije. Vlada to utemeljuje z naravo državnega praznika, ki slavi slovensko osamosvojitev, in bodo zato na njej sodelovali le praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitve, ki na uniformah in zastavah nosijo simbole samostojne države Slovenije. Borci in vojni invalidi zoper tako odločitev ostro protestirajo, saj brez partizanskega boja in zmage leta 1945 tudi slovenske osamosvojitve leta 1991 ne bi bilo. Na desnici pa takšno odločitev povsem razumejo: mlade krščanske demokrate moti zvezda na borčevskem praporu, ki, kot pravijo, »na slovenski zastavi nima kaj iskati«, saj je pod njo jugoslovanski agresor leta 1991 hotel pokoriti Slovenijo.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading