Strici bodo menjali Zokija

Status neutrudnih govoric v naši medijski praksi sem že odkrival. Tudi njihovo rumenilo v kombinaciji s teorijami zarot in paranojo. Novinar MMC RTVS Aleksander Kolednik danes ponavlja vajo. Tema: govorica, da bo Zorana Jankovića na čelu PS nadomestila druga oseba. S pomočjo zlate ekipe, univerzalno uporabne druščine »stricev iz ozadja«, medijsko zimzelenega napeva zadnjega leta. Skratka, če skrajšam: govori se zdaj, da strici iz ozadja pletejo nove mreže in evakuirajo predsednika PS.

Kar stori novinar v celotnem članku, je prazna reprodukcija in afirmacija takih govoric. Njegov članek je strukturiran nekako po naslednjih fazah postopanja:

(1)   Govori se, da bodo strici iz ozadja zamenjali Jankovića.

(2)   Pokličimo prvega strica, če bo o tem kaj povedal.

(3)   Pokličimo drugega strica, če bo o tem kaj povedal.

(4)   Pokličimo tretjega strica, če bo o tem kaj povedal.

(5)   Pokličimo super strica, predsednika države, če bo o tem kaj povedal. Kajti morda bo super stric iz ozadja zamenjal Jankovića.

Vsi strici iz ozadja so govorice zanikali, toda učinek je vseeno že dosežen. Ne le rumenila, tudi paranoidizacije in tudi kompromitacije: vse troje so nenadoma čudoviti efekti, združeni v enega. Novinar Kolednik je tako zgradil dramaturški lok od »govori se«, kjer se je skril za rumeno pisanje Financ, ki so sprožile govorice, in na koncu loka prišel do bistva: diskvalifikacije posameznih protagonistov in verjetno predvsem tistega, ki mu je vse namenjeno, kandidata za predsednika države:

Finance sicer še poročajo, da naj bi, če v jeseni na predsedniških volitvah ne zmaga, vodenje Pozitivne Slovenije prevzel sedanji predsednik države Danilo Türk. V njegovem kabinetu pravijo: ” Informacije so popolnoma izmišljene in popolnoma neutemeljene.”

Govoricam je lahko imanentno, da učinkujejo tudi, če so zanikane. Takrat dvom in sumničavost včasih še bolj vztrajata – ob stricih iz ozadja pa sploh. RTVS se torej še vedno ne brani odkrite in poceni politične propagande. Kar lahko tu detektiramo, je zgolj nekaj napora, da se rumenilo javnega zavoda skrije za neotipljive »govorice«, ki jih sprožajo drugi mediji, tako da bi bilo samo vsaj malo razbremenjeno odgovornosti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading