Družinski problem: je RTV državna ali javna?

Danes je direktor direktorata za medije Miro Petek povedal:

RTV ni državna televizija, je javna televizija.

Njegov strankarski šef Janez Janša pa je pred nekaj leti razložil nasprotno, in to decidirano:

Jaz prvič slišim, da nacionalka ni državna. Ni vladna, torej vladna institucija, je pa zagotovo državna. Če je nacionalna, potem je državna. (intervju, TV Slovenija, 4. 4. 2005)

Se pravi resen družinski problem za šefa in njegovega javnega uslužbenca: je RTV državna ali ni državna? Zmenite se.

No, to ni le družinski, temveč splošen politično-medijski problem: bo Slovenija imela dve državni televiziji ali dve javni televiziji? To (sicer neprecizno definirano) vprašanje ob ustanavljanju SIOL TV (ali nekaj takega) je danes zastavil državljan in sledil je izmikajoč odgovor:

Kakšen je vaš pogled na ustanavljanje telekomove televizije Siol TV, glede na to, da je telekom v večinski državni lasti? bosta to dve državni televiziji nato? – ena se financira direktno od davkoplačevalcev, druga pa posredno?

<Miro Petek> Kljub poplavi različnih medijev je za pluralizacijo slovenskega medijskega prostora dobrodošla vsaka nova medijska pobuda. RTV ni državna televizija, je javna televizija, pri vpisu v razvid medijev pa se glede lastništev ne sprašujemo. Mogoča je torej tudi ustanovitev tovrstne televizije, vendar na našem direktoratu vloge za vpis nove televizije doslej nismo prejeli.

Imate prav, če ste na to pomislili, a so že drugi namesto vas: hujše od ene državne televizije sta dve državni televiziji.

2 thoughts on “Družinski problem: je RTV državna ali javna?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading