Diskretni šarm kardinala

Naključni pokuk  na spletno stran Jane mi je razodel zanimive metode medijsko anticipirajoče ženske idolatrije moškega – to pot v komični podobi kardinala. Ženski vzdihljaji za kardinalom so vendarle nekoliko paradoksni, sploh če pozornosti na ravni spolne metafizike ne vrača. In ne le to, Rode je menda karizmatično podoben Žižku, združita se torej občudujoča moškost in enako občudujoča moška pamet:

Rode, klerikalni Žižek. Res je bila dvorana skorajda polna že pol ure pred uradnim začetkom pogovora. Razpoloženje v knjižnici je bilo kot pritiče obisku pomembnega in znanega gosta. Na vratih in v dvorani varnostniki. Pred vhodom druščina novinarjev, fotografov in snemalcev. Prvi dve vrsti sedežev rezervirani za VIP. In v zraku pričakovanje kardinala, ki je imel v zadnjem mesecu po Sloveniji skoraj mini predavateljsko turnejo. No, ni bil kot Rolling Stonesi, je pa imel v postnem času cikel predavanj v Domu Sv. Jožefa v Celju. Tri marčevske srede je tako govoril o Cerkvi v svetu, Evropi in Sloveniji, s posebnim poudarkom na družbenem delovanju slovenskih duhovnikov. Nato je tri dni vodil duhovne vaje za duhovnike. Po praznikih se je posvetil še profanemu delu slovenskega življa in v javni knjižnici privolil v pogovor z novinarjem Bernardom Nežmahom.
Sicer biva v Rimu, kjer ima, čeprav je lani zaradi starosti prenehal biti prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, še kar precej odgovornosti. Je član več dikasterijev oziroma uradov, denimo kongregacije za škofe, bogoslužje, kler, širjenje vere, deluje tudi v Papeškem svetu za kulturo. Te funkcije lahko opravlja do svojega osemdesetega leta, tako da se zdi, da še nekaj časa ne bo živel v kakšni slovenski palači, kot so mu že pripisovali.
Ne glede na to je v Sloveniji očitno še vedno medijsko priljubljena osebnost. Pred njegovim pogovorom v knjižnici je vladalo vznemirjenje, skoraj tako kot na predavanjih Slavoja Žižka. Ker čisto zares je kardinal Rode za kler to, kar je Žižek za liberalce: ikona, ki ji je treba prisluhniti. Vsak od njiju je po svoje karizmatičen. Rode je uglajeno šarmanten, Žižek pa privlačen na način zmešanega genialnega profesorja. Ah, seveda, obema je tudi skupna ljubezen do Argentine. Kardinal je tam preživel mladost in, kot je pozneje rekel v pogovoru, je vedno ljubil tropski gozd in veličino rjavih rek, Žižek pa je bil navsezadnje poročen z argentinsko manekenko Analio Hounie. Razlika med njima pa je nedvomno v občinstvu.

Več v Jani št. 16, 17.4.2012

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading