Blatiti Maribor

Večer je poskrbel za nekaj smešnega uravnoteževanja. V mestu manjvrednostnih kompleksov, ki jih rešujejo s šprici kulture (in torej ejakulacijskimi metaforami, ki naj zakrijejo impotenco), se je lokalni medijski promotor EPK postavil po robu zapisu v FAZ-u. Povratna tekma, Večer: FAZ = 1:0 (s pomočjo Viol). Takole:

Nemške novinarke, ki blati Maribor, sploh ni bilo na otvoritvi EPK

Pomeni, če pogledamo že naslov: članek v tujem časopisu je dojet kot sovražen, kot delo temnih sil, ki nas blatijo. Ti. kanglerjanski konspiracizem.

Nadaljevanje je enako zanimivo. »Sploh ni bilo na otvoritvi EPK« kulpabilizira. Ker novinarjem STA ob prevodu ni uspelo povzeti dejanskega članka, v katerem se nikjer ne trdi, da je bila na otvoritvi EPK, je zdaj novinarka FAZ-a obtožena, da je bodisi špricala megastično spektakelsko zgodbo bodisi ni poučena o veličastnosti Maribora, ker ga je dejansko obiskala natanko dva meseca nazaj. In vmes se je toto mesto seveda zelo spremenilo na bolje, proč od siceršnje bede. Takšno branje novinar Večera podpre z besedami, češ vsebina članka »sploh ni povezana z Mariborom v času predsedovanja Evropski prestolnici kulture«. Skratka: ker je bila novinarka v mestu novembra, to nima nobene povezave z Mariborom v mesecu januarju.

»Sploh ni bila na otvoritvi EPK« ima še eno funkcijo; ne le, da neposredno kulpabilizira novinarko in jo dela grešno, ampak tudi razbremenjuje neznosnega bremena trditve o mariborski bedi slehernega Mariborčana, sploh tiste na bregu leve in desne Drave. Z bizarno tiho predpostavko, da je novinarka videla neko drugo, predotvoritveno puščobno mestece… V tem znova razbiramo neznosno evforijo, ki se je vzpostavila po 14. januarju in onemogočila sleherno trezno presojo ali kritiko.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading